Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Tehnologia: prietenul sau dusmanul piratilor online?

 

Accesul universal la banda larga si internet mobil, combinat cu cresterea puterii si calitatetii ecranelor dispozitivelor de consum, a transformat modul in care telespectatorii consuma continut. Serviciile precum catch-up, Over-the-top (OTT), Video on Demand (VOD) si multiscreen ofera consumatorilor o mare varietate de optiuni pentru a se bucura de continut oriunde, oricand si pe orice platforma. Cu toate acestea, desi tehnologia este din ce in ce mai utilizata pentru a permite operatorilor si radiodifuzorilor sa imbunatateasca calitatea experientei si a serviciilor, acesta poate actiona ca o sabie cu doua taisuri, ajutand piratii sa dezvolte noi forme de partajare a continutului ilegal. Blu-Ray-urile si DVD-urile piratate, accesarea ilegala a retelelor si partajarea codurilor sistemelor de televiziune cu plata (pay-TV) constituie arsenalul de arme traditional al piratilor; dar aparitia tehnologiei simplificate pentru streaming video online inseamna ca redistribuirea ilegala a continutului pe Internet este acum cea mai mare amenintare cu care se confrunta pirateria din industria de continut. De exemplu, tehnologiile emergente, cum ar fi aplicatiile de live streaming Periscope  si Meerkat si-au exprimat recent ingrijorarea cu privire la faptul ca piratii si consumatorii abuzeaza de servicii pentru a redistribui ilegal continut de inalta calitate, cum ar fi Mayweather – Pacquiao ‘Fight of the century’ si Game of Thrones season premiere.

 

Potrivit Variety, Game of Thrones a reusit sa-si bata propriul record de piraterie dupa ce episodul “Kill The Boy” a fost descarcat ilegal de mai mult de 2,2 milioane de ori in doar 12 ore dupa ce a fost difuzat prima data pe pay-TV. Lipsa accesibilitatii continutului este adesea descrisa ca fiind un factor cheie al pirateriei, si avand in vedere adoptarea rapida a aplicatiilor de streaming, precum si bariera tehnica redusa de a utiliza aceste produse, ne putem astepta ca utilizatorii sa ia parte tot mai activ la incercarea de a face continutul accesibil pe tot globul, de multe ori fara sa stie ca incalca legea. Aceasta dorinta a consumatorilor de a-si impartasi pasiunea cu ‘colegii’ din intreaga lume a fost predominanta mai ales in cazul Mayweather – meciul de box Pacquiao, iar continutul sportiv premium este un obiectiv cheie al furtului de continut.

 

Pentru o industrie care se bazeaza pe o actiune live monetizata, ideea ca piratii profesionisti pot furniza sport HD in timp real, la un cost mult mai mic decat cel legal, sau chiar gratuit, este dezastruoasa. Videonet a dezvaluit recent ca vizionarea ilegala a evenimentelor sportive importante se dubleaza la fiecare sase luni, iar acest lucru reprezinta o amenintare serioasa pentru industria de difuzare, care investeste in drepturile pentru continut sportiv premium pentru a-si pastra abonatii si a nu ii determina sa-si transfere abonamentele la OTT. Daca nu vor reusi sa mai controleze continutul sportiv, aceste companii sunt expuse riscului de a-si pierde clientii, precum si avantajul competitiv.

 

Tehnologia traditionala de criptare a continutului, cum ar fi Conditional Access si Digital Rights Management, ramane un instrument esential pentru operatorii care doresc sa se asigure ca furnizeaza numai abonatilor lor legitimi continut de valoare ridicata. Cu toate acestea, aceste tehnologii nu sunt concepute pentru a preveni redistribuirea ilegala a continutului, din moment ce un consumator autorizat il poate distribui legal. Monitorizarea internetului (Internet Monitoring) combinata cu notificarile Takedown (Takedown Notices) pot contribui la reducerea numarului de fluxuri ilegale pentru fiecare bucata de continut distribuit ilegal, atata timp cat serviciul de gazduire in sine este in conformitate cu Digital Millennium Copyright Act (DMCA). In cele din urma, aceste masuri se dovedesc insuficiente in fata piratilor tech-savvy, motiv pentru care industria implementeaza din ce in ce mai multe filigranate legale, in plus fata de alte metode de protectie a continutului, fie pe server-side pentru OTT sau direct intr-un set-top box pentru difuzare, pentru a se asigura ca un continut piratat este urmarit in mod unic inapoi la sursa scurgerii.

 

Filigranatele legal reprezinta metoda prin care un cod unic si imperceptibil de identificare este inserat intr-un activ media, indiferent ca este vorba despre un film, un video sau orice alt tip de continut. Prin adaugarea unui identificator unic difuzat pe parcursul unei piese media, respectivul continut devine identificabil, la fel si proprietarul sau. Un filigran digital este utilizat pentru a impune respectarea termenilor contractuali stabiliti intre un proprietar de continut si destinatarul vizat; acesta ofera dovada de abuz si un link inapoi la sursa scurgerii.

 

Un alt avantaj al filigranarii este capacitatea sa de a juca un rol in educarea consumatorilor. Servicii ilegale arata din ce in ce mai similar cu serviciile legale; multe dintre ele transporta publicitate si chiar pot cere spectatorilor sa plateasca pentru continut. Acest lucru inseamna ca un numar de utilizatori ar putea crede ca serviciul este legal, si trebuie sa fie informati ca incalca legea. Utlizand filigranarea pentru a identifica sursa unui flux ilegal, operatorii si transmitatorii pot transforma fluxul piratat intr-un instrument de educare a consumatorilor. Prin inserarea unei suprapuneri vizuale in sesiunea piratata, operatorii pot furniza informatii privind alternativele legale ale continutului ilegal, de indata ce acesta este oprit, precum si informatii cu privire la drepturile de autor de continut.

 

Pe masura ce industria de continut utilizeaza din ce in ce mai des filigranarea pentru a se asigura ca video premium este complet sigur, furnizorii de tehnologie trebuie sa asigura robustetea solutiilor oferite. Prin adaugarea detectarii filigranului in timp real pentru evenimentele sportive live si filigranarea Content Delivery Network-agnostic pentru streaming OTT, solutiile de filigranare, cum ar fi NexGuard, asigura increderea si pacea sufleteasca pentru proprietarii de continut, radiodifuzori si pentru operatorii care doresc sa stopeze redistribuirea de continut ilegal, fara a incomoda consumatorul sa acceseze continutul legal.