Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Tehnologie inteligenta pentru un mediu de lucru mai inteligent – dar securitatea este esentiala

Datorita aparitiei inteligentei artificiale (AI) si internetului obiectelor (IoT), cladirile devin mai inteligente. Dar pe masura ce benficiile cresc, la fel se intampla si cu riscurile.

 

 

Subiectul “cladirilor inteligente” este unul care continua sa ia avant, pe masura ce pe piata intra tot mai multe tehnologii “inteligente”.

 

Potrivit unui nou raport al companiei Bain & Co, investitiile in produse inteligente (dispozitive conectate care trimit si primesc date) ale intreprinderilor vor depasi 520 miliarde dolari pana in 2020.

 

Produsele – deseori descrise ca internetul obiectelor (IOT) – variaza de la tehnologia de activare a vocii, senzori (de lumini, temperatura, fum etc.) si supraveghere.

 

Totusi, pe masura ce numarul de solutii conectate creste, la fel se intampla si cu riscul atacurilor cibernetice.

 

Jalal Bouhdada, fondatorul Applied Risk si principalul consultant in domeniul securitatii ICS din companie, ofera cateva sfaturi folositoare pentru a ne ajuta sa ramanem in siguranta.

 

Nu aruncati cheile la cladirea dvs. inteligenta – faceti din securitatea cibernetica o prioritate

 

Potentialul real al cladirilor inteligente incepe sa se realizeze. Cresterea conectivitatii, datorita aparitiei internetului obiectelor (IoT), inseamna ca proprietarii de cladiri si administratorii pot intelege acum modul in care functioneaza tehnologiile instalate intr-o cladire, astfel incat sa poata prevedea daca mentenanta este necesara inainte ca o alerta sa fie declansata. In plus, reglajele de temperatura si iluminare pot fi facute fie pentru a economisi energie, fie pentru a creste productivitatea angajatilor.

 

Implementarea tehnologiilor conectate in cladiri inteligente

 

Aceste tehnologii permite o crestere pozitiva, desi conectivitatea sporita inseamna si o suprafata de atac mai mare pe care atacatorii vor incerca sa o exploateze. Intrebarea este, managerii si proprietarii cladirilor iau in serios riscurile? Probabil ca nu, asa cum s-a dovedit atunci cand cercetatorii au reusit sa preia controlul asupra iluminatului, aerului conditionat, jaluzelelor si altor echipamente dintr-o camera de hotel Marriot. Acest lucru a fost realizat prin componente vulnerabile ale retelei KNX, un protocol de comunicare in retea pentru automatizarea managementului cladirilor utilizat in stadioane, hoteluri, aeroporturi si instalatii industriale.

 

Acest lucru este ingrijorator, deoarece hackerii scaneaza in mod regulat obiective pentru cai usoare de acces, fie ca sunt prin senzori slab dezvoltati, camere video CCTV sau sisteme de control al accesului. Odata intrati intr-o retea, ar putea incerca sa inchida functiile critice – ceea ce inseamna o scadere a productivitatii – sau sa fure date valoroase si sa solicite plati de rascumparare. Din acest motiv, integrarea securitatii cibernetice in cladirile inteligente este o necesitate.

 

Blocarea accesului la reteaua inteligenta a cladirii

 

Implementarea unei sistem de securitate cibernetica este o necesitate in proiectarea cladirilor inteligente. Securitatea cibernetica ar trebui sa fie luata in calcul inca de la inceputul procesului de proiectare, dezvoltare si implementare, fie ca este vorba de o constructie noua, fie de integrarea sistemelor conectare la internet intr-o infrastructura preexistenta. Instalarea unor sisteme noi in retele vechi, nesigure este doar un fel de “usa din spate” pe care hackerii incearca sa o exploateze.

 

Atunci cand se implementeaza noi tehnologii intr-o retea, instruirea personalului este o alta actiune esentiala. Ca prima linie de aparare pentru multe companii, identificarea e-mailurilor rau intentionate sau cunoasterea dispozitivelor care ar trebui si nu ar trebui sa fie conectate la o retea fara evaluari adecvate ale risculrilor este o abilitate pe care trebuie sa o detina toti angajatii.

 

Acestea sunt principalele masuri de securitate cibernetica pe care proprietarii de cladiri, furnizorii si administratorii trebuie sa le aiba in vedere pentru a asigura securitatea cladirilor inteligente, dar aceasta nu este doar o lectie pentru viitor. Multe cladiri sunt deja inteligente si devin mai inteligente. Acum este momentul sa acordati prioritate securitatii cibernetice a tehnologiilor implementate in cladiri pentru a va asigura ca un hacker nu gaseste o portita catre sistemele de afaceri, reteaua sau datele dvs.