Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Tehnologiile care au un impact asupra viitorului semnalizarii digitale

 

La inceputul primaverii, fanii care au participat la playoff-urile NBA de la Salt Lake City’s Vivint Center au fost martorii unei premiere: prima implementare pe un stadion a display-urilor Samsung SoC (System-on-Chip) Smart Signage. Continutul media al stadionului a putut fi afisat pe 600 de ecrane cu ajutorul media playerelor System-on-Chip (SoC) integrate si sistemului de operare Samsung Tizen. Integrata de furnizorul de solutii RevelTV, solutia include, de asemenea, un sistem IPTV – primul de acest tip – in zonele premium ale clubului.

 

Solutia de semnalizare digitala Samsung SoC este una dintre numeroasele inovatii care schimba modul in care noile display-uri LED si LCD sunt proiectate si integrate in canal. Pe langa rezolutiile superioare anticipate, ecranele mai mari pentru sectorul imobiliar si interactivitate, acum se vorbeste despre orice, inclusiv despre integrarea inteligentei artificiale si despre posibilitatile de retea pe care 5G le va deschide in viitorul apropiat pentru aplicatiile de semnalizare digitala.

 

„Una dintre cele mai mari provocari cu semnalizarea digitala a fost intotdeauna in jurul infrastructurii, incercand sa intelegem ce este necesar pentru a sprijini solutia si cat de mult inseamna costurile suplimentare”, a remarcat Bryan Meszaros, CEO si fondator al OpenEye Global. „Odata cu dezvoltarea continua si adoptarea SoC, multe dintre aceste probleme vor disparea, fiind mai usor pentru o varietate de organizatii sa implementeze solutii.”

 

Meszaros a identificat QSR ca o verticala care a inregistrat o crestere datorita SoC, mentionand ca sectorul a reusit sa reduca costurile de infrastructura permitand integratorilor sa ofere clientilor solutii in care ar putea fi pus mai multa valoare pe continut, mai degraba decat pe sacrificarea bugetului pentru a gazdui un display.

 

Jonathan Shor, senior account manager la Verrex, a observat si o alta tendinta: cresterea densitatii pixelilor ecranelor utilizate in aplicatiile de semnalizare digitala – o evoluție care a generat cateva provocari, in special decalajul dintre furnizarea de rezolutii si rate de cadru mai mari si tehnologia de afisare reala.

 

„Producatorii abia acum vin cu 4K 60fps cu spatiu color 4:4:4, dar display-urile se indreapta deja catre 8K si mai departe”, a spus Shor. „Acest lucru a prezentat provocari si in crearea de continut. Pe display-urile cu rezolutie mai mare, continutul arata cel mai bine folosind rezolutia nativa. Media playerele trebuie sa suporte asta, dar partea si mai dificila este rata de cadru mai mare. Aceasta produce fisiere mult mai mari, insa, acestea au inca nevoie sa fie redate in “perfect motion”.

 

„Majoritatea continutului video din cadrul unei organizatii este la rezolutie 1080p si 4K. Deci, pentru a profita din plin de rezolutia nativa, trebuie creat continut personalizat. Acesta este un proces costisitor si trebuie actualizat constant pentru a mentine mesajul proaspat si actualizat.

 

INTERACTIVITATEA

 

Display-urile digital signage interactive sunt disponibile de multa vreme, insa, odata cu aparitia recenta a mai multor platforme de retail analytics, interactivitatea devine si mai importanta – determinand in mod esential interesul reinnoit pentru utilizarea semnalizarii digitale dincolo de wayfinding si publicitate.

 

VR, AR, AI

 

Dsicutiile din jurul realitatii virtuale, realitatii augmentate, inteligentei artificiale si tehnologiilor de proiectie s-au strecurat in canalul digital signage ca o discutie suplimentara a interactivitatii extinse. Pot influenta aceste tehnologii designul viitor al afisajului?

 

Utilizarea si rolul acestor tehnologii depind de mediul in care sunt folosite”, a spus Meszaros. „De exemplu, nu vad VR ca o tehnologie viabila in retail, avand in vedere faptul ca este mai mult o experienta „jucausa” si nu ceva ce poate conduce catre un apel la actiune.”

 

 

Shor este de acord cu Meszaros intr-o oarecare masura, mentionand ca „tehnologiile VR/AR sunt specifice cazurilor de utilizare; ele nu sunt destinate vizionarii tranzitorii”, dar continua sa ilustreze cum tehnologia, utilizata deja viabil in sectorul smart home, ca instrument de vizualizare a decorului si de modelare 3D, poate fi utilizata in aplicațiile de semnalizare digitala.

 

„Prin combinarea AI si VR/AR, semnalizarea digitala va fi utilizata pentru a personaliza mesajul pentru individ”, a notat Shor. „Acest lucru se intâmpla deja pe internet – prin urmarirea site-urilor pe care le viziteaza oamenii. Dar acest lucru se va intampla la scara mult mai mare si va parea mult mai real.”

 

INTEGRARE IMPACTANTA

 

Dincolo de imbunatatirile tehnologice, noile modele de display-uri digital signage pot proveni din catalogarea utilizarii in teren, precum DOOH si locatiile mari, pentru a crea display-uri care sa fie mai usor de integrat si, prin extensie, sa fie mai folositoare proprietarilor si publicului tinta. Pentru a realiza aceaste display-uri de ultima generatie, va trebui sa se ia in calcul tot, de la considerente software la infrastructuri de retea.