Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Telefoanele viitorului ar putea detecta gesturile, datorita LED-urilor bidirectionale

 

Ecranele telefoanelor ar putea fi in curand capabile sa detecteze umbra mainilor noastre, raspunzand la gesturile touchless.

 

Oamenii de stiinta au descoperit o modalitate de a crea diode emitatoare de lumina (LED-uri), care pot detecta si absorbi lumina. Cercetatorii au modificat versiunile minuscule de LED-uri, numite puncte cuantice. In mod normal, materialul semiconductor izoleaza un punct cuantic intr-un invelis, impiedicandu-l sa detecteze lumina. Pentru a rezolva aceasta problema, oamenii de stiinta au creat “nanorods”, in care punctele cuantice ating direct doua materiale semiconductoare.

 

Unul permite miscarea sarcinii pozitive, iar cealalta permite miscarea sarcinii negative (vezi video). Impreuna, aceste materiale pot stabili miscarea electronilor in si in afara punctului cuantic, permitandu-i acestuia sa emita si sa detecteze lumina.

 

 

Aceste LED-uri bidirectionale comuta intre modurile “light-emitting” si “light-detecting” atat de rapid incat ochiul uman vede numai lumina rosie constanta.

 

Cercetatorii incearca acum sa dezvolte versiuni verzi si albastre ale LED-urilor bidirectionale, pentru display-uri multicolore. Acest lucru ar putea deschide noi posibilitati pentru interfetele si aplicatiile dispozitivelor, spun cercetatorii, inclusiv ecrane care recolteaza lumina pentru a incarca dispozitivele, citirea informatiilor de pe alte ecrane, sau luminozitate corecta pe o baza pixel-by-pixel.