Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Televiziunea digitala si avantajele ei

Televiziunea digitala este televiziunea in care transmisia programelor TV se face prin codificarea imaginilor si a sunetului in sistem digital (numeric). Televiziunea digitala poate fi prin cablu, prin satelit, prin telefonie mobila sau televiziune digitala terestra.  

 

Ochiul, receptorul sistemului vizual uman, este un receptor de tip analogic. Privirea umana este un sistem complex apropiat de ceea ce este televiziunea digitala. Pentru a percepe tot ce ne inconjoara cu senzatii vizuale si auditive maxime este necesar sa avem privire si auz perfect. Acest lucru ne aduce televiziunea digitala. Ba chiar mai mult. Desi cunosti o limba straina, televiziunea digitala iti permite sa asculti pronuntia nativa a acestei limbi, si ofera subtitre pentru a intelege despre ce este vorba.

 

Ce este televiziunea digitala?

 

Televiziunea digitala este un sistem de telecomunicatii prin care se emit si se receptioneaza imagini in miscare si sunete prin intermediul semnalelor digitale (numerice). Semnalul si datele din televiziunea digitala parcurg mai multe etape (conversie digitala a semnalului TV, cuantizare si codare, compresie s.a) prin care sunt compresate. Dupa compresare este necesar sa avem un televizor care inglobeaza astfel de functii, sau adaptoare externe care sa converteasca semnalul TV, sau placi speciale care pot fi inserate in computere.

 

Ce este televiziunea digitala terestra

 

Televiziunea digitala terestra (DVB-T2- Digital video broadcasting –terestrial 2) este televiziunea digitala in care transmisia programelor se face, nu prin cablu sau satelit, ci prin unde radio emise de emitatoare amplasate terestru, de regula pe inaltimi sau turnuri metalice, care pot transmite pe un singur canal TV, intr-un semnal unic (multiplex), pana la 14 programe TV. Romania dispune de  5 multiplexuri la nivel national, cu posibilitatea de a transmite un numar maxim de 70 de programe TV. Receptia se face prin preluarea prin antena a semnalului transmis si prin redarea continutului acestuia prin televizoare digitale sau prin combinatii de receptoare digitale tip  DVB-T2(set top box-uri) si  televizoare clasice nedigitale.

 

Care sunt plusurile televiziunii digitale?

 

Atat televiziunea digitala, cat si televiziunea analogica folosesc benzi pentru a transmite semnalele TV. Unul dintre multiplii factori pozitivi ai televiziunii digitale este ca necesarul de banda pentru a transmite un canal (semnal) TV este mult mai mic, in comparatie cu televiziunea analogica. Acest lucru permite operatorilor de semnale TV sa ofere mai multe canale TV pe aceeasi banda. Cu televiziunea digitala, utilizatorul (consumatorul) primeste o calitate mai buna a imaginilor televizate si poate sa se bucure si de alte servicii speciale, precum programele TV interactive. Televiziunea digitala permite si oferirea serviciilor de tip multicasting (mai multe programe simultane pe acelasi canal) sau ghiduri electronice ale programelor (vizualizarea grilei TV detaliate a postului de televiziune pe ecranul televizorului). Televiziunea digitala are o calitate mai buna a imaginii, o calitate mai buna a sunetului si o receptie mai buna a semnalului, comparativ cu televiziunea analogica.

 

 De ce avem nevoie de televiziune digitala? 

 

Digitalizarea televiziunii aduce cu sine mai multe avantaje si reprezinta un salt important pentru beneficiarii sai: clienti, furnizori/operatori de servicii TV, televiziuni si institutii oficiale/ de stat. Consumatorul final se poate bucura de optiuni mai noi ce-i permit sa nu depinda de televizor, si nu ii impun sa fie la o ora fixa in fata acestuia pentru a privi un meci de fotbal sau un film, ci ii permit sa controleze ce si cand priveste.