Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Televizoarele 8K: ce trebuie sa stiti

Dupa ani intregi de concepte, in sfarsit veti putea sa cumparati televizoare 8K in acest an. Ar trebui sa va pese?

 

4K este mort, traiasca 8K! 

 

Ok, nu chiar. Dar va veni ziua in care rezolutia 4K – care va avea o rezolutie inferioara – va fi inlocuita de 8K. Primul televizor 8K care va ajunge pe piata in aceasta toamna va fi Samsung Q900 de 85 de inci.

 

 

Am vazut concepte de televizoare 8K destul de des in ultimii ani, dar Q900 este primul pe care il veti putea cumpara. Totusi, nu este primul din lume – aceasta onoare ii revine monitorului de 70 de inci de la Sharp LV-70X500E 8K, care a inceput sa fie livrat la inceputul acestui an in Europa, dupa ce a fost scos la vanzare la sfarsitul anului 2017 in China, Japonia si Taiwan. Aceste televizoare vor determina aparitia mai multor seturi 8K in 2019 si in anii care vor urma, cum ar fi un televizor OLED 8K de la LG. Acum ca epoca televizoarelor 8K se apropie, poate ca aveti cateva intrebari.

 

Asta inseamna ca televizoarele 4K sunt deja depasite? Trebuie sa va grabiti sa achizitionati un televizor 8K in acest an? Ar trebui sa va aruncati pe fereastra televizorul nou-nout in semn de dezgust fata de rezolutia sa 4K, ingrozitor de scazuta?

 

Raspunsul la toate aceste intrebari este “nu”. Iata de ce.

 

Ce este 8K?

 

Un HDTV traditional de acum cativa ani este de 1080p, ceea ce inseamna ca are 1.920 de pixeli orizontal si 1.080 vertical. Multe proiectoare cinematografice digitale au o rezolutie de 2.048×1.080. Deoarece este des intalinta la Hollywood – si vorbind doar de rezolutia orizontala, ei o numesc “2K”, dar, in principiu, este la fel ca HDTV 1080p pe care il aveti acasa.

 

Termenul “4K” vine si din partea cinematografica digitala, cu o rezolutie orizontala de 4.096, deci “4K”. Cu toate acestea, pe partea TV, eficienta productiei a insemnat ca am dublat rezolutiile, cea orizontala si cea vericala ale HDTV de 1080p, deci 3.840 cu 2.160. Toata lumea numeste acest lucru, in limbajul cotidian, “4K”, desi termenul tehnic este Ultra HD. Aceasta are de patru ori mai multi pixeli decat HD 1080p.

 

Confuzia rezolutiei TV: 1080p, 2K, UHD, 4K, 8K si ceea ce inseamna toate

 

Ceea ce ne aduce la 8K. Ati ghicit: de doua ori rezolutia orizontala si verticala de la 4K, pentru un total de 7.680×4.320 si 33.177.600 pixeli. Nu numai ca este de patru ori rezolutia 4K, are si de 16 ori mai multi pixeli decat 1080p.

 

Rezolutiile TV

 

Rezolutia Pixeli vericala x orizontala Pixeli totali Alte denumiri Gasita pe
8K 7.680 x 4.320 33.177.600 Ultra High-Definition (UHD), Super Hi-Vision, UHD-2 Televizoarele concept (pana acum)
4K 3.840 x 2.160 8.294.400 Ultra High-Definition (UHD) Majoritatea televizoarelor midrange si high-end
1080p 1.020 x 1.080 2.073.600 High-Definition (HD) Televizoare mai mici, mai ieftine
720p 1.280 x 720 921.600 High-Definition (HD) Televizoare de 32 inci si mai mici

 

Aveti nevoie de 8K?

 

Nici macar putin.

 

Asa cum am explicat de mai multe ori referitor la televizoarele 4K, exista un punct de saturatie atunci cand vine vorba de rezolutie. Ochiul uman poate vedea doar anumite detalii, iar pixelii suplimentari, dincolo de ceea ce puteti discerne, sunt practic irositi. Pentru a obtine ceva de la rezolutii mai mari si de la pixelii lor proportionali, trebuie sa stati mai aproape, sa va luati un televizor mai mare sau ambele.

 

Se intampla rar ca cineva sa isi ia un televizor suficient de mare – sau sa stea destul de aproape de unul – pentru a justifica necesitatea rezolutiei 4K. 8K este o exagerare … cel putin pentru un televizor. Daca vorbim despre ecrane masive de cineva cum ar fi Samsung Wall sau Cledis de la Sony, 8K ar fi uimitor. Dar, din moment ce 4K este greu de deslusit comparativ cu 1080p, sa nu mai vorbim despre 8K.

 

Bazat pe matematica acuitatii vizuale umane, va trebui sa stati foarte aproape de un ecran 8K de 85 de inchi pentru a beneficia de rezolutia suplimentara. 

 

Cum ramane cu continutul?

 

Fara continut 8K, un televizor 8K este doar un televizor 4K. Samsung a vorbit despre tehnologia de upscaling “AI” de pe Q9S, proiectata pentru a imbunatati aspectul surselor simple 4K si 1080p pe un ecran 8K. Dar pentru a profita la maximum de toti cei 33 de milioane de pixeli in plus, sursa de intrare trebuie sa fie de asemenea 8K.

 

Exista trei aspecte principale pentru a obtine un nou format vizibil in casa dvs.: continutul in sine, transmisia si redarea. Televizorul Samsung 8K si cele care vor urma reprezinta partea de redare, adica televizorul sau proiectorul din casa dvs. Aceasta este partea usoara.

 

Conținutul este partea mai complicata. In primul rand, exista doar cateva camere de cinema capabile sa capteze 8K. Exista cateva canale pe YouTube care prezinta continue 8K, mai ales documentare despre natura si altele asemenea.

 

Red, una dintre principalele companii de camere folosite pentru filmele de la Hollywood, are mai multe modele care pot inregistra la aceasta rezolutie. Interesant, au existat deja filme de lung metraj trase in 8K. Guardians of the Galaxy Vol. 2 a fost primul, urmat de Mortal Engines, The New Mutants si alte cateva care vor urma. Crearea continutului 8K este mai dificila, deoarece costurile pentru aceste camere, plus computerele si spatiul de stocare capabil sa gestioneze sute de terabiti de informatii, nu sunt ieftine.

 

Putine standarde, o multime de megabiti

 

Partea cea mai dificila va fi transmisia. In prezent, nu exista niciun mod standardizat de a obtine continut 8K pe stralucitorul dvs. televizor 8K. Probabil ca, pe masura ce va fi disponibil mai mult continut, o aplicatie speciala a televizorului va va oferi acces la acest aceasta rezolutie inalta. 

 

Nu asteptati 8K

 

Daca va ganditi sa cumparati un televizor 8K anul acesta, mai bine nu o faceti. In primul rand, aceste televizoare vor fi foarte scumpe la inceput. In plus, continutul 8K este aproape inexistent si nu exista nicio garantie ca aceste televizoare abia aparute vor fi compatibile cu un viitor standard 8K.