Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Top 13 Tendinte ale Inteligentei Artificiale in 2018

 

Din ce in ce mai mult, Inteligenta Artificiala (AI) incepe sa aduca schimbari fundamentale la nivelul tuturor industriilor, de la agricultura si securitatea cibernetica pana la comert, sanatate si asigurari.

 

Marile companii investesc masiv in inteligenta artificiala, iar toate serviciile foarte populare pe care le folosim pe internet, de la Google, Microsoft sau Facebook, au in spate astfel de tehnologii. Chiar si multe dintre reclamele pe care le primim pe internet au in spate algoritmi AI. 

 

Mai mult decat atat, guvernele lumii se afla in competitie in ceea ce priveste cercetarea desfasurata in domeniul AI, incercand sa domine acest sector pentru a obtine avantaje economice si politice.

 

Compaia de cercetare CB Insights a publicat recent raportul “Top AI Trends To Watch In 2018“, realizat in urma analizei activitatii a mii de companii din intreaga lume care activeaza in domeniul Inteligentei Artificiale, in cadrul caruia a identificat 13 tendinte ale AI de urmarit in 2018.

 

1. “AI pentru…orice”: Inteligenta Artificala sau, mai exact, “machine learning” s-a extins deja in toate domeniile, iar tendinta va continua si in 2018, reprezentand baza pentru crearea de noi aplicatii moderne, dar si de produse. De exemplu, compania IntelligentX din Marea Britanie vrea sa introduca prima bere fabricata prin intermediul AI.

 

2. Viitorul securitatii cibernetice depinde de AI: Din ce in ce mai multe companii ofera solutii bazate pe agloritmi de tip AI pentru securitatea cibernetica a organizatiilor.

 

3. Batalia “asistentilor vocali” continua in tarile non-vorbitoare de limba engleza: Desi Amazon Echo si Google Home domina segmentul “smart home” din tarile vorbitoare de limba engleza, situatia este diferita in restul regiunilor, marile companii din industrie ramanand in urma in ceea ce priveste suportul lingvistic pentru alte limbi. Asistentul Alexa oferit de Amazon poate interactiona doar in engleza, germana si japoneza, in timp ce Google Home este disponibil in engleza, germana, franceza si japoneza. Mai mult, HomePod-ul oferit de Apple este diponibil doar in engleza. CB Insights estimeaza ca, in 2018, asistentii vocali se vor lupta pentru suprematie in teritoriile non-vorbitoare de limba engleza.

 

4. Automatizare si noi locuri de munca: Atat numarul robotilor industriali, cat si cel al locurilor de munca in domeniul productiei cresc concomitent in Statele Unite. Cu toate acestea, automatizarea task-urilor industriale continua inca, noteaza CB Insights in cadrul raportului, “preferintele in continua schimbare ale consumatorilor si robotii care nu se pot adapta schimbarilor drastice ale proceselor sunt doi factori care stau in calea automatizarii complete”.  Acest lucru se reflecta perfect in depozitele Amazon, cunoscute pentru rata lor mare de automatizare: in cadrul acestora, robotii preiau partea de ridicare a greutatilor, in timp ce muncitorii umani se concentreaza pe task-uri delicate, precum preluarea obiectelor de pe rafturi si sortarea acestora. Robotii stau inca foarte prost la capitolul apucarii si selectarii obiectelor in medii neorganizate. Astfel, desi Amazon foloseste deja peste 100.000 de roboti in diferse depozite, creeaza, in acelasi timp, si mii de job-uri pentru oameni.

 

5. Automatizarea job-urilor se resimte si la nivelul “gulerelor albe”: Desi job-urile indeplinite de muncitori necalificati sunt mai usor de automatizat, nu doar acestea pot suferi de pe urma acestui trend. Raportul CB Insights atrage atentia ca tot mai multe job-uri ale “gulerelor albe” (fie ca este vorba de avocati, consilieri financiari, jurnalisti, programatori si nu numai) sunt in pericol de a fi automatizate, fie si partial, in scopul de a creste eficienta. De exemplu, un AI poate face rezumatul a cateva mii de pagini de documente legale in doar cateva minute, comparativ cu cele cateva zile de care ar avea nevoie un om pentru a face acelasi lucru.

 

6. China intra in competitie directa cu SUA pentru “suprematia” in domeniul AI: Conform raportului CB Insights, startup-urile chineze din domeniul AI au preluat aproape 50% din investitiile globale dedicate startup-urilor de pe acest segment, depasind, pentru prima data, Statele Unite.

 

7. Amazon, Google si Microsoft domina segmentul “enterprise AI”: gigantii tech au inceput sa ofere solutii de “machine learning” clientilor lor, facand ca serviciile oferite de startup-urile din domeniu sa devina depasite.

 

8. Inteligenta Artificiala devine “decentralizata”: Treptat, software-ul AI incepe sa fie “impins” catre dispozitive din ce in ce mai mici si senzori care opereaza mai aproape de periferia retelelor, decat sa se afle in “centrul dispozitivelor”. De exemplu, in viitor, AI-ul s-ar putea muta in castile telefonului, in loc sa fie gazduit in smartphone sau in cloud, puncteaza CB Insight.

 

9. Salarii de sute de mii de dolari pentru profesionistii din domeniul AI: Companiile, dar si guvernele, se lupta pentru obtinerea de talente in domeniul AI, insa cererea depaseste oferta, numarul cercetatorilor calificati din acest domeniu fiind unul destul de redus. Prin urmare, specialistii de top ajung sa castige salarii de sute de mii de dolari.

 

10. Nebunia “machine learning” va disparea: Conform raportului publicat de CB Insights, “machine learning” va deveni noua normalitate, iar frenezia din jurul acestui concept va disparea in curand. Prin urmare, companiile lansate in acest domeniu vor avea nevoie de modele de business solide, altfel se afla in pericolul de a se prabusi.

 

11. Aparitia unui nou tip de retele neuronale – “capsule networks”: Noua arhitectura promite sa creasca capacitatile algoritmilor de tip deep learning si AI.

 

12. Diagnosticele clinice realizate de AI, pe cale sa devina legale: Autoritatile de reglementare din SUA au fost solicitate sa aprobe utilizarea Inteligentei Artificiale in domeniul sanatatii. 

 

13. “DIY AI” – Inteligenta Artificiala la indemana oricui: Consumatorii nu au nevoie de un doctorat in informatica sau in matematica ca sa isi construiasca propriul AI. Avand la dispozitie sute de librarii open source gratuite, dar si kit-uri extrem de ieftine oferite de Amazon si Google, oricine poate ajunge sa exploreze, astazi, Inteligenta Artificiala pe cont propriu.

 

Sursa: https://www.1asig.ro/