Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Alege proiectorul in functie de domeniul de utilizare

Pana nu demult, proiectoarele erau folosite exclusiv in mediul business si in mediul educational pentru diverse prezentari.

 

Treptat, asa cum se intampla practic cu aproape toate produsele electronice, proiectoarele au migrat si spre segmentul de divertisment si, implicit, spre utilizatorul final, un element crucial in aceasta directie fiind si scaderea accelerata a preturilor.

 

Totusi, alegerea unui proiector este o sarcina semnificativ mai dificila decat a altor produse electronice, intrucat exista numeroase caracteristici specifice la care trebuie sa fii atent pentru a alege un produs competitiv. Alegerea unui videoproiector bun, este procesul prin care selectezi modelul care ti se potriveste cel mai bine: segmentul din care face parte in functie de utilizare (business, educational, home cinema, portabil), tipul de tehnologie (DLP, LCD), lumeni ( > 1000), rezolutie nativa (640x 480, 800 x 600, 854 x 480, 1024 x 768 etc.), dar si alte caracteristici ce aduc un plus de valoare la fiecare utilizare.

 

 

Cel mai bun videoproiector trebuie sa “raspunda” nevoilor tale prin caracteristicile sale:

 

1. Ce fel de imagini doresti sa proiectezi?

 

Sunt patru tipuri de imagini pe care le poti proiecta: date, video-uri, poze si jocuri. Orice model de proiector poate prezenta cele patru tipuri fara nicio problema, insa, de regula, acestea sunt special concepute pentru a proiecta un anumit tip de imagine mult mai bine decat pe celelalte trei.

 

De aici apare diferentierea aparatelor in functie de segementul de utilizare: business, educational, home cinema. Dupa cum este de asteptat vindeoproiectoarele business/educationale sunt recomandate in special pentru prezentarile PowePoint, spreadsheet, PDF-uri, in timp ce modele de tip home cinema sunt excelente pentru imaginile in miscare. In cazul modelelor speciale pentru jocuri, acestea afiseaza bine atat imaginile tip date cat si cele in miscare, prin urmare sunt cele mai performante, respectiv cele mai scumpe.

 

2. Ai nevoie de un videoproiector portabil?

 

Ia in considerare unde doresti sa folosesti videoproiectorul, intrucat sunt modele care au dimensiuni mici – cat sa incapa intr-o geanta medie, cu o greutate pana in 2 kg, precum si modele masive si grele – pentru a fi instalate intr-un loc fix /montate de perete sau tavan.

 

3. Luminozitatea

 

Luminozitatea unui proiector se masoara in lumeni. Pentru un videoproiector de tipul home cinema, pe care doresti sa il folosesti intr-o incapere mica si intunecata, 1000 – 1200 lumeni sunt suficienti pentru a reda o imagine clara atata vreme cat este folosit la 2 – 3 m fata de panoul de proiectare. In cazul in care doresti un proiector portabil vei avea nevoie de 2000 – 3000 lumeni pentru ca aparatul sa faca fata cu brio in orice incapere, chiar si la o distanta de 6 m. Daca ai o camera mare atunci vei avea nevoie de un proiector puternic cu peste 3000 lumeni.

 

 

 

Esential de stiut este ca luminozitatea pe care o vezi atunci cand pornesti proiectorul fara sa proiectezi nimic pe el este cel mai intunecat negru pe care il poti obtine de la proiectorul respectiv.

 

4. Tehnologie DLP sau LCD?

 

Majoritatea proiectoarelor au la baza doua tipuri de tehnologii DLP si LCD.

 

Cele mai ieftine videopreoiectoare sunt cu tehnologie DLP (Digital Micromirror Device) si proiecteaza culorile primare secvential, la un contrast superior. Prin urmare s-ar putea sa ai parte de un efect de curcubeu pe suprafata de proiectie atunci cand schimbi imaginea sau este miscat ecranul pe care se proiecteaza.

 

Modelele de tip LCD nu vor creea aceasta problema, insa un dezavantaj este faptul ca sunt mai grele si voluminoase. Un proiector LCD are la baza trei panouri cu cristale lichide, care descompun lumina unei lampi printr-o prisma, in culorile rosu, verde si albastru (semnalul video). Trecerea sau blocarea luminii este facuta de pixlelii inchisi sau deschisi, intrucat fiecare fascicul de lumnia trece printr-un panou LCD.  Cu ajutorul unui sistem de oglinzi cele trei imagini sunt combinate si proiectate.

 

5. Rezolutia nativa

 

In prezent, pe piata exista proiectoare cu doua tipuri de rezolutii: standard (cunoscuta mai usor ca formatul 4:3) si HD. In prima categorie regasim rezolutii precum 800×600 pixeli (practic, cele mai ieftine si putin pretentioase), 1024×768 pixeli si 1400×1050 pixeli, in timp ce proiectoarele HD au rezolutii precum 1280×720 pixeli si 1920×1080 pixeli.

 

Pentru prezentarile PowerPoint o rezolutie SVGA (800 x 600 px) este ideala, iar pentru filme se recomanda o rezolutie de cel putin 1920 x 1080.

 

6. Conectivitatea

 

In functie de modul in care vei utiliza proiectorul trebuie sa iei în calcul si conectivitatile oferite. Printre cele mai uzuale in prezent se numara HDMI pentru semnal HD, S-Video, Compozite Video sau Scart pentru semnal standard, VGA pentru conectarea monitorului sau intrarea si iesirea audio. Cele mai multe proiectoare moderne au si boxe integrate,insa de cele mai multe ori acestea au performante scazute.