Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Tranzitia la un Mediu Virtual

 

Deoarece statiile de transmisie si grupurile media cauta modalitati de a-si reduce cheltuielile, actualizarea hardware-ului si software-ului existent ar putea sa nu fie prima idee care le vine in minte. Totusi, tranzitia de la statiile de lucru traditionale la un mediu virtual poate ajuta un radiodifuzor sa realizeze economii de costuri si sa creasca fiabilitatea sistemului de automatizare. 

 

CE ESTE UN MEDIU VIRTUAL?

 

Imaginati-va ca inlocuiti toate computerele de productie, programare si redare din intreaga instalatie, cu o unitate completa cu sisteme de operare si aplicatii  individuale. Dintr-o data, PC-urile de mari dimensiuni si ventilatoarele zgomotoase folosite pentru a le raci dispar din studio si sunt inlocuite cu un terminal usor, suficient de mic pentru a fi atasat in partea din spate a unui monitor.

 

In ciuda faptului ca statiile de lucru au fost inlocuite cu dispozitive silentioase racite pasiv, utilizatorul nu va observa diferenta. Sistemul de operare si toate aplicatiile vor functiona ca de obicei si utilizatorului i se va parea ca software-ul ruleaza pe un computer fizic, conventional.

 

Totusi, aceasta arhitectura prezinta cateva avantaje fata de utilizarea statiilor de lucru tradtionale intr-un studio. Terminalele usoare nu au nevoie de un ventilator pentru a-si gestiona temperatura interna, astfel incat zgomotul din studio este redus. Mai mult, echipamentul este protejat impotriva accidentelor si poate fi pastrat corespunzator intr-un rack pe hol. Dupa cum veti vedea, un mediu virtual prezinta numeroase alte avantaje, pe langa protejarea hardware-ului de uzura fizica.

 

REDUCEREA COSTURILOR

 

Unul dintre avantajele principale ale virtualizarii este reducerea costului total al proprietatii. In timp ce cheltuielile initiale de capital pot fi mai mari decat statiile de lucru traditionale de automatizare, economiile de costuri sunt realizate din costuri mai mici de intretinere si costuri mai mici ale actualizarilor hardware.

 

In plus, costul cu alimentarea si racirea sistemului este mult mai mic decat alimentarea si racirea mai multor computere ale unui sistem traditional, mai ales avand in vedere puterea absorbita atunci cand sistemele sunt in standby.

 

Atunci cand se gandeste sistemul folosit pentru construirea unui nou studio, un mediu virtual poate reduce costurile de implementare deoarece punctele de control sunt conectate prin cablare simpla a retelei atat pentru AoIP, cat si pentru terminalele usoare. Aceasta simplitate este, de asemenea, utila la relocarea sistemului virtual sau cand se fac adaugiri sau se modifica mediul virtual, cum ar fi adaugarea unei noi statii de lucru pentru automatizarea virtuala intr-un studio nou.

 

Cu ajutorul modelului de calcul virtual, resursele hardware sunt partajate intre diferitele statii de lucru virtuale. Acest lucru inseamna ca, atunci cand personalul statiei decide ca este timpul sa actualizeze hardware-ul, actualizarile se pot face rapid si cu mai putine intreruperi.

 

Atunci cand toate statiile de lucru virtuale impart un set comun de componente hardware, intretinerea de rutina a sistemului este mult mai putin costisitoare decat inlocuirea sau modernizarea acelorasi componente pe fiecare statie de lucru. Pe langa faptul ca inlocuirea sau actualizarea componentelor hardware este rentabila, un sistem virtual faciliteaza acest proces, deoarece exista o singura unitate hardware centralizata pe care se efectueaza intretinerea.

 

Multe dintre unitatile hardware de astazi permit ca unitatile si componentele sa fie schimbate la cald, prin urmare, computerele virtuale nu trebuie sa fie oprite pentru a face intretinerea. Acest lucru ofera un timp de functionare mai bun fata de unitatile hardware traditionale si permite ca programul “on-air” sa continue sa functioneze neintrerupt.

 

Un mediu virtual poate realiza economii de costuri pentru o statie de transmisie si ofera utilizatorilor numeroase avantaje in fiecare zi.

 

STOCAREA CENTRALIZATA

 

Cu un sistem virtual, toate fisierele de configurare si activele sunt stocate pe o singura unitate hardware si pot fi accesate de la orice client cu putin efort. Totusi, exista riscuri inerente asociate cu centralizarea datelor in caz de defectiune a hardware-ului sau de deteriorare fizica a unitatii hardware.

 

Pentru a atenua aceste riscuri, un mediu virtual ar trebui sa fie extrem de redundant si sa protejeze copiile de rezerva ale activelor si ale altor fisiere importante. Acelasi principiu se aplica statiilor de lucru virtuale. Asa cum unii ingineri insista sa aiba o statie de lucru de rezerva sau doua in caz de defectiune a hardware-ului, un mediu virtual poate include statii de lucru virtuale de rezerva pentru a preveni intreruperile. Unele componente hardware, precum unitatile ENCO Systems ENCO1, permit o recuperare fara probleme in caz de defectiune a hardware-ului in unitate. De cele mai multe ori, operatorii nu stiu nimic despre problema/ defectiune pana nu primesc o notificare prin e-mail.

 

In mod traditional, studiourile au fost fixe din punct de vedere functional; adica un studio “air” a fost un un studio “air” si un studio de productie a fost folosit pentru productie. Crearea de studiouri multifunctionale a fost cu siguranta posibila, dar nu îitotdeauna practica. Intr-un mediu virtual, statiile de lucru nu sunt atribuite unui anumit punct de control, astfel incat orice client poate controla orice statie de lucru.

 

Cu acest nivel de versatilitate, si cu flexibilitatea unui sistem de rutare AoIP, orice studio poate fi folosit in orice scop, indiferent de destinatia initiala. Acest mediu extrem de redundant permite reconfigurarea usoara, eliminarea virusilor si clonarea statiilor de lucru virtuale.

 

Capacitatea de a crea aceste studiouri multifunctionale este extrem de eficienta si permite oricarui utilizator sa utilizeze orice studio disponibil.

 

Mai mult, o statie de lucru virtuala poate sa ramana pornita si poate sa apara in lista de redare, chiar daca nu este atribuita unui studio. 

 

Un mediu virtual de automatizare are unele beneficii clare fata de modelul traditional de statii de lucru, iar radiodifuzorii incep sa profite de usurinta si de versatilitate. Este important sa evaluam nevoile unei statii si sa determinam modul in care un mediu virtual poate imbunatati fluxul de lucru, securitatea datelor si cerintele de intretinere.