Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Tratament acustic sau izolatie fonica?

De multe ori se face o confuzie cand vine vorba despre tratamentul acustic si izolatia fonica, in sensul ca nu se face diferenta dintre cele 2 notiuni:

  • Izolatia fonica (antifonarea) are rolul de a minimiza propagarea sunetului in afara unui spatiu
  • Tratamentul acustic are rolul de a imbunatati calitatea sunetului in interiorul unui spatiu

Tratmentul acustic

 

Sunetul creeaza unde care circula prin aer in toate directiile, de pereti si de orice altceva intalneste in cale, pentru ca, in final, sa ajunga la microfon. De cealalta parte, sunetul iese din boxe, se reflecta din nou de aceleasi obiecte si intr-un final ajunge la urechile noastre. Intr-o camera mica reflexiile dureaza sub jumatate de secunda, iar in salile mari dureaza pana la cateva secunde, de unde si perceptia mai clara a ecoului. Aceste reflexii nu pot fi calculate cu exactitate nici in ziua de astazi din cauza complexitatii structurii spatiului, de aceea este normal ca dupa aplicarea unui tratament acustic sa fie necesare ajustari. Insa la nivel teoretic sunt cateva caracteristici pe care ne putem baza.

 

Ideea de baza atunci cand vrem sa captam cat mai curat un sunet sau sa il audiem este sa eliminam ecoul deranjant si puternic din camera, adică reflexiile tarzii. Nu vrem sa eliminam de tot ecoul, pentru ca sunetul nu se va mai auzi natural. Asta pentru ca suntem obisnuiti sa auzim sunetul in mediul in care este produs. Astfel reflexiile scurte chiar ajuta la un sunet mai bun si  mai inteligibil.

 

Ca sa ne putem face  idee mai exacta despre tratamentul acustic, mai jos puteti urmari prezentarea Squarydiffusor, un panou acustic produs de Jocavi. Jocavi se numara printre cei mai renumiti producatori de panouri acustice pentru industria audio profesionala.

 

Izolatia fonica

 

Pentru o izolatie fonica eficienta avem nevoie de un material care sa nu vibreze, dar care sa reflecte sunetul. 

 

Sunetul se transmite foarte bine prin vibratii, in special basii, care au o lungime mai mare a undei, si care reusesc sa patrunda mult mai usor in exterior. 

 

O atentie deosebita necesita geamurile, usile si sistemele de ventilatie. Tuburile sistemului de ventilatie ar trebui sa fie cat mai mari, pentru ca aerul sa circule cu o viteza mica si sa nu produca zgomot in interior, sa aiba un traseu cat mai lung pentru a absorbi din sunetul care iese din camera, si sa fie pe interior captusite cu materiale care sa absoarba sunetul. Ideal ar fi ca tubul sa fie suspendat, pentru a absorbi din socul transmis de undele de sunet.

 

 

 

Sursa: https://www.musicians.ro/tratament-acustic-izolare-fonica/