Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Trei Sfaturi pentru Incepatorii in Proiectarea Sistemelor de Difuzoare de Tavan

Dimensiunea, adancimea, sensibilitatea, modelul de acoperire si raspunsul in frecventa ajuta la determinarea performantelor sonice ale sistemelor de difuzoare incastrate in plafon. Asadar, cum determinam ce difuzor este potrivit pentru un spatiu? Ca designeri audiovizuali/ multimedia, am dori sa impartasim trei sfaturi de luat in considerare atunci cand proiectati un sistem de difuzoare de tavan de 70-100V. Speram ca acest articol sa fie util incepatorilor, sau celor care cauta o alta perspectiva de a-si imbunatati propriile modele.

 

 

1. Camera si aplicabilitatea conteaza

 

Nu presupuneti ca orice difuzor de tavan este potrivit. Alegerea unui difuzor ieftin care sa se incadreze bugetui dvs. poate avea ca rezultat o performanta proasta si o impresie negativa despre spatiu. Doar sa putem “auzi” sunetul nu este suficient. Trebuie sa “intelegem” ceea ce se spune. Camera si aplicabilitatea sunt criterii critice pentru proiectarea unui sistem care sa maximizeze inteligibilitatea vorbirii. 

 

De exemplu, o sala de conferinte cu pereti din sticla poate beneficia de un difuzor mai directional care tine vorbitorii departe de pereti. Acest lucru poate ajuta la reducerea rapida a reflexiilor sticlei care poate afecta negativ inteligibilitatea sunetului direct. Acest lucru poate insemna, de asemenea, ca este nevoie de un difuzor mai scump pentru a obtine specificatiile necesare. Pe de alta parte, coridorul unui hotel folosit pentru muzica de fundal (BGM) poate sa nu necesite difuzoare costisitoare, deoarece obiectivul este ca spatiul sa fie umplut cu muzica ambientala.

 

2. Nu sariti peste matematica

 

Este important sa faceti calcule matematice si nu din “ochi” pentru a putea estima corect numarul de difuzoare si pozitionarea. Proiectarea corecta a unui sistem de difuzoare incastrate in tavan nu este o stiinta, dar necesita putina matematica pentru a calcula corect puterea si acoperirea difuzoarelor. Un designer ar trebui sa ia in considerare inaltimea tavanului, unghiul de acoperire al difuzorului, perceptia sunetelor de catre urechea umana si destinatia spatiului (club, cafenea, sala de conferinte etc.).

 

De exemplu, daca aveti un amplificator de 100 W si trebuie sa va dati seama cata putere trebuie trimisa fiecarui difuzor, ati putea imparti puterea la cantitatea de difuzoare, dar aceasta este o greseala. Nu numai ca acesata metoda nu tine cont de inaltimea camerei, dar, de obicei, duce la supraincarcarea difuzoarelor. Daca o putere de 7,5W per difuzor este suficienta pentru spatiu, atunci nu setati 15W doar pentru ca amplificatorul are putere disponibila. 

 

3. Nu faceti presupuneri

 

Acest sfat este doar o indrumare in general, dar este periculos sa faceti presupuneri atunci cand proiectati sisteme de difuzoare. S-ar putea sa va ganditi ca o mica sala de conferinte este un proiect simplu si ca puteti alege 4 difuzoare foarte ieftine pe care sa le instalati in tavan la distante egale. Dar daca nu ati facut investigatia corecta, chiar si acel sistem simplu poate da gres.

 

Cand se specifica un difuzor de tavan, este esential sa va asigurati ca detaliile sunt analizate si notate. Acestea includ culoarea, adancimea plafonului, capacul din spate si prinderea de siguranta. Nu confirmati un proiect in care este specificat un difuzor de tavan, doar pentru a afla in faza de instalare ca nu exista suficienta adancime deasupra tavanului. In aceste cazuri, poate fi necesar sa luati in considerare un difuzor cu o adancime de instalare mai mica, dar chiar si difuzoarele cu o adancime de instalare mai mica ar putea sa nu fie potrivite. Acestea pot parea lucruri mici, de bun-simt, dar este surprinzator cat de des sunt trecute cu vederea si ajung sa provoace probleme. Asadar, este mai bine sa incercati sa evitati astfel de momente facandu-va temele corect.