Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

UHF Versus VHF

Ideea ca sistemele wireless UHF sunt in mod inerent mai bune decat sistemele VHF este larg raspandita. Dar in timp ce UHF ofera multe avantaje, nu este neaparat cea mai buna alegere, mai ales acum ca benzile UHF devin mai aglomerate si raman impotmolite in incertitudinea de reglementare. Exista o serie de factori importanti care trebuie luati in considerare atunci cand alegem intre UHF si VHF, inclusiv unde si cum va fi folosit sistemul, numarul de sisteme necesare, si, desigur, pretul.

In ciuda perceptiei comune, sistemele UHF nu detin nici un avantaj tehnic mare, comparativ cu sistemele VHF. Cu toate acestea, interferentele cauzate de echipamentele electrice, dispozitivele digitale, calculatoare si alte echipamente electronice sunt, in general, mai mici la frecventele UHF. Aceasta deoarece zgomotul din aceste surse devine mai putin intens pe masura ce creste frecventa.

Dar, desi sistemele UHF sunt mai putin susceptibile la interferente, costul acestora tinde sa favorizeze utilizarea sistemelor VHF. Totusi, interferentele si costul sunt doar doua aspecte de luat in considerare. Exista mai multe aspecte de aplicare care pot influenta alegerea intre UHF si VHF:

  • Daca se alege UHF sau VHF sunt recomandate sisteme de diversitate. Diversitatea este foarte importanta pentru sistemele UHF deoarece abandonul din cauza multipath este mult mai suparator la frecventele UHF.
  • Daca echipamentul wireless va fi folosit in diferite orase, sistemele VHF care opereaza pe frecvente speciale, in intervalul 169-172 MHz, cunoscute sub numele de frecvente calatoare, vor fi o alegere economica buna.
  • Sistemele cu frecvente fixe (un singur canal), in benzile TV, nu sunt o alegere buna. Acest lucru se datoreaza faptului ca cele mai multe canale sunt folosite intr-o locatie sau alta si conflictele de frecventa se vor intampla in cele din urma. Sistemele de frecventa agile vor fi o alegerebuna.
  • Daca echipamentul wireless va fi folosit in situatiile in care mai multe sisteme wireless sunt susceptibile de a fi prezente, sistemele UHF sunt recomandate. Acest lucru se datoreaza faptului ca mai multe frecvente sunt disponibile, reducand sansele de interferenta.
  • Sistemele UHF sunt o alegere buna in situatiile in care antenele mici si mai putin vizibile sunt extrem de importante, cum ar fi atunci cand emitatoarele trebuie ascunse pe corp. UHF poate fi de asemnea preferat in cazul in care antene de inalta performanta trebuie sa fie utilizate pentru a extinde raza de actiune.

Pe scurt, exista un mare numar de situatii in care sistemele VHF vor oferi performante excelente la un pret foarte accesibil. Acestea sunt adesea sisteme ideale pentru entry-level. Dar exista si situatii in care sistemele UHF sunt pur si simplu alegerea cea mai buna. Evident, nu toate situatiile au fost expuse aici si pot existafactori si complicatii suplimentare care trebuie luate in considerare.