Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Universitatile investesc in VR pentru a extinde potentialul de cercetare

 

Institutiile de invatamant superior ofera studentilor posibilitatea de a-si imbunatati capacitatile de cercetare prin lucrul in lumea virtuala.

 

Realitatea augmentata si realitatea virtuala au devenit instrumente comune in invatamantul superior, oferind profesorilor modalitati de “a extinde peretii” salilor de clasa.

 

Un raport EDUCAUSE de la inceputul acestui an a constatat ca studentii cu acces la tehnologii emergente “infloresc” in campus, invitand administratorii sa investeasca in instrumente precum AR si VR.

 

De la excursii pe suprafata lunii la mediu sigur pentru a experimenta substante chimice periculoase, AR si VR ofera mai multe posibilitati educationale. Expertii considera ca adevaratul potential al acestor tehnologii emergente abia incepe sa se arate.

 

Unele colegii exploreaza deja potentialul VR, investind in noi programe de cercetare si de studii pentru a permite studentilor sa fie inovatori in spatiul virtual.

 

Accesul la realitate mixta deschide noi usi pentru cercetare

 

Institutiile care aduc experientele  “realitatii mixte” (sau XR) in campus  – combinand AR, VR si tiparirea 3D – sunt martorii descoperirilor  aduse din lumea virtuala in cea reala.

 

La Universitatea din Michigan, de exemplu, studentii folosesc AR pentru a proiecta vehicule autonome sigure pentru viitoarele orase inteligente.

 

Pista de testare, numita MCity, utilizeaza instrumente AR pentru a proiecta simulari de trafic pentru a testa interactiunea masinii cu alte elemente de pe sosea, cum ar fi pietonii, semafoarele sau alte masini.

 

Pista a fost construita in parteneriat cu companiile de tehnologie Verizon, LG si Intel pentru a oferi cercetatorilor si studentilor o instalatie de ultima ora.

 

Utilizand AR, studentii si cercetatorii pot accelera procesul de evaluare a masinilor autonome cu un factor cuprins intre 1.000 si 100.000 – cu mult sub costul necesar pentru a rula teste live.

 

“Deoarece folosim vehiculele virtuale, in locul vehiculelor reale, putem simula situatii riscante fara riscuri de siguranta reale, nu avem nevoie de combustibil si putem testa incontinuu, a declarat Huei Peng, directorul MCity, pentru The Michigan Daily. “Prin urmare, este mai sigur, mai ieftin si mai rapid comparativ cu utilizarea vehiculelor de testare reale.”

 

Studentii folosesc realitatea virtuala pentru a imbunatati cercetarea STEM

 

Pe langa crearea unui mediu mai sigur pentru experimentare, instrumentele XR ofera studentilor o perspectiva asupra dimensiunilor care altfel ar fi imposibil de explorat, fara un echipament incredibil de costisitor si o pregatire vasta.

 

Steven McCloskey, absolvent al Universitatii din California, prima clasa de nanoinginerie din San Diego, a creat o aplicatie care utilizaeaza castile Oculus Rift pentru a privi, manevra si experimenta cu molecule.

 

Programul, numit Nanome, are implicatii incredibile atat pentru cercetarea in campus cat si pentru dezvoltarea de medicamente, permitand utilizatorului sa experimenteze practic fara a pierde timp sau resurse.

 

“Rezolvarea structurilor proteice este grea”, scrie McCloskey. “Un singur reziduu plasat gresit poate genera o greseala enorma si eforturile de dezvoltare a medicamentelor pot fi irosite. O singura mutatie poate provoca boli precum anemia falciforma.”

 

 

Intre timp, la Universitatea din Tampa, un alt student a dezvoltat o modalitate de a utiliza VR pentru a imbunatati terapia fizica prin gamificarea exercitiilor prin joc intr-o lume virtuala. Departamentul de atletism al universitatii si-a exprimat deja interesul pentru tehnologia numita Verapy, care combina hardware precum HTC Vive sau Samsung Odyssey, pentru a ajuta studentii sportivi sa se puna pe picioare.

 

“Ii incurajam pe pacienti sa adere la terapia pe care antrenorul sau terapeutul lor a planificat-o pentru ei”, spune creatorul Verapy, Jonathan Truong, absolvent al Universitatii din Tampa din 2018. “Luam exercitii concrete, sa spunem un exercitiu de flexie si extensie (miscarea incheieturii mainii in sus si in jos) – si le transformam intr-un joc.”