Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Urmatoarea versiune a HTTP nu va utiliza TCP

HTTP trece la un protocol suprapus peste UDP.

 

Urmatoarea versiune a HTTP (Hypertext Transfer Protocol) – protocolul de retea care defineste modul in care browserele comunica cu serverele Web – va fi complet diferit fata de versiunile utilizate astazi.

 

 

Verisiunie HTTP de astazi (versiunile 1.0, 1.1 si 2) sunt suprapuse peste TCP (Transmission Control Protocol). TCP, definit ca parte a setului principal de straturi IP (Internet Protocol), ofera livrarea datelor sigure, ordonate si verifcate printr-o retea IP. “Sigure” inseamna ca daca unele date lipsesc in timpul transferului (din cauza unei defectiuni hardware, a unei aglomerari sau a unui pauze), capatul receptor poate detecta acest lucru si poate cere transmitatorului sa retrimita datele care lipsesc; “ordonate” inseamna ca datele sunt primite in ordinea in care au fost transmise; “verificate” inseamna ca orice corupere in timpul transmiterii poate fi detectata.

 

Acestea sunt toate proprietati dorite si necesare pentru un protocol precum HTTP, dar TCP este proiectat ca o solutie universala, potrivita pentru orice aplicatie care are nevoie de acest tip de fiabilitate. Nu este adaptat in mod special pentru tipurile de scenarii pentru care este utilizat HTTP. TCP necesita un numar de calatorii dus-intors intre client si server pentru a stabili o conexiune, de exemplu; utilizarea SSL over TCP necesita calatorii dus-intors ulterioare pentru a stabili conexiunea criptata. Un protocol special construit pentru HTTP ar putea combina aceste negocieri si ar reduce numarul de calatorii dus-intors, imbunatatind astfel latenta retelei.

 

Opusul

 

In eforturile sale continue de a face reteaua Web mai rapida, Google a lucrat la un protocol de retea experimental numit QUIC: “Quick UDP Internet Connections”. QUIC renunta la TCP, folosind in schimb protocolul UDP (User Datagram Protocol). UDP este “opusul” protocolului TCP; este nesigur (se poate ca datele trimise de la un capat sa nu fie primite niciodata de celalalt capat, iar celalalt capat nu are cum sa stie ca ceva a disparut) si este neordonat (datele trimise mai tarziu pot ajunge inaintea celor trimise mai devreme, amestecate). UDP este, totusi, foarte simplu, iar protocoale noi sunt adesea construite peste UDP.

 

 

QUIC reintroduse siguranta si ordonarea pe care le are TCP, dar fara a introduce acelasi numar de calatorii dus-intors si aceeasi latenta. De exemplu, daca un client se reconecteaza la un server, acesta poate trimite date de criptare importante cu primul pachet, permitand serverului sa restabileasca vechea conexiune, folosind aceeasi criptare ca cea anterioara, fara a necesita nicio calatorie dus-intors.

 

Internet Engineering Task Force (IETF – grupul care proiecteaza in colaborare protocoale de retea) s-a straduit sa creeze o versiune standardizata a QUIC, care in prezent se abate semnificativ de la propunerea initiala a Google. IETF doreste, de asemenea, sa creeze o versiune de HTTP care utilizeaza QUIC, denumita anterior HTTP-over-QUIC sau HTTP/QUIC. HTTP-over-QUIC nu este, totusi, HTTP/2 over QUIC; este o noua versiune actualizata a HTTP facuta pentru QUIC.

 

Prin urmare, Mark Nottingham, presedintele grupurilor de lucru HTTP si QUIC la IETF, a propus redenumirea HTTP-over-QUIC in HTTP/3, iar propunerea pare sa fi fost acceptata pe scara larga. Urmatoarea versiune a HTTP va avea QUIC ca o element esential, integrant, astfel incat HTTP/3 sa utilizeze intotdeauna QUIC ca protocol de retea.