Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Utilizarea cloud in salile de clasa creeaza mai multe oportunitati de invatare

 

Usurinta de utilizare si aplicatiile mobile-friendly extind marginile salilor de clasa traditionale.

 

Vedem cloud-ul in afaceri si sanatate, guvern si educatie. Pentru dezvoltatori, cloud-ul a fost un avantaj, deoarece ofertele Platform as a Service (PaaS) asigura un cadru flexibil pentru crearea de aplicatii, in timp ce Infrastructure as a Service (IaaS) permite departamentelor IT sa virtualizeze resursele de calcul si centrele de date. Totusi, pe piata invatamantului superior, o parte considerabila a implementarilor cloud sunt ofertele Software as a Service (SaaS), precum aplicatiile gazduite de e-mail si productivitate.

 

Din perspectiva studentilor, aplicatiile bazate pe cloud, precum Evernote, au transformat modul in care utilizatorii aduna, analizeaza si invata informatii. Lansata in 2008, aplicatia salveaza notite, fotografii, clipuri audio si link-uri web in cloud si se sincronizeaza automat pe toate dispozitive. Sincronizarea este un avantaj pentru studenti, care aduc in medie, in campus, sapte dispozitive conectate la Internet.

 

Cu Evernote si Google Drive oferind acum o versiune beta a unui serviciu integrat pentru dispozitivele Android si pentru browser-ul Chrome, Evernote va deveni o aplicatie si mai remarcabila pentru studenti.

 

Totusi, institutiile de invatamant superior pot realiza unele dintre cele mai mari castiguri ale cloud la nivel de intreprindere. In domeniul SaaS, unul dintre principalii jucători este Google, si multi profesori au imbratisat Google Apps for Education ca instrument cheie al instruirii.

 

“Simplitatea este, probabil, caracteristica noastra preferata”, spune Jonathan Rochelle, director de management al produselor la Google Apps.

 

Profesorilor le place ca pot utiliza Google Apps for Education fara o pregatire vasta. Mai mult, aplicatia schimba modul in care predau. Potrivit lui Rochelle, facultatea iubeste abilitatea de a colabora cu studentii intr-un document, caracteristica principala a ofertelor Google SaaS.

 

“Pentru profesori, aplicatia nu este doar un lucru care i-a facut mai productivi; acestia au simtit ca i-a facut profesori mai buni datorita feedback-ului instantaneu catre studenti”, spune Rochelle.

 

In plus, timpul pe care facultatea il salveaza printr-un flux de lucru imbunatatit este timpul pe care profesorii il pot folosi pentru a se angaja direct cu studentii sau pentru a-si imbunatati planificarea cursurilor, mai degraba decat sa gestioneze stive de lucrari, spune Rochelle.

 

Desi Google Apps for Education s-a dovedit a fi popular in invatamantul primar si secundar, universitatile beneficiaza in mod special de integrarea sa cu tehnologiile mobile.

 

“Puteti utiliza orice dispozitiv cu produsele noastre foarte eficient “, spune Rochelle.

 

“Ani de zile, ne-am gandit:” Ei bine, nimeni nu va folosi vreodata o foaie de calcul pe telefon sau nu va scrie un document. “Am aflat ca, de fapt, nu este deloc adevarat”, spune Rochelle. “Aplicatiile sunt destul de bune si telefoanele – in mod ironic, as putea spune – sunt destul de mari pentru a fi utile si semnificative”.

 

Microsoft Office 365 Education este o alta oferta atractiva SaaS, iar odata cu lansarea Microsoft Classroom in luna septembrie, va creste probabil in popularitate.

 

OneNote, instrumentul de luat si de impartasit notite de la Microsoft, a fost foarte bine primit, potrivit unui purtator de cuvant al Microsoft. Notebook-urile OneNote Class permit profesorilor sa creeze lectii interactive, multimedia si sa le impartaseasca cu usurinta studentilor. Profesorii pot incorpora chestionare in materialele de curs si studentii pot oferi feedback profesorilor prin intermediul aplicatiei.

 

La nivel administrativ, personalul poate utiliza OneNote ca instrument colaborativ de planificare si comunicare.

 

Potrivit Microsoft, majoritatea adoptatorilor Office 365 Education au fost de pe piata invatamantului primar si secundar. Totusi, pe masura ce serviciul se maturizeaza, piata de invatamant superior poate incepe sa o considere o alternativa la Google Apps for Education.

 

CELE MAI BUNE PRACTICI PENTRU ALEGEREA SERVICIULUI CLOUD

 

Pentru institutiile care evalueaza furnizorii de servicii de aplicatii cloud, alegerea dintre Google si Microsoft poate fi dificila. Ofertele sunt foarte similare si pun la dispozitie aproximativ aceleasi functionalitati: procesare de text, galerie de imagini, foi de calcul, gestionarea clasei, videoconferinte si spatiu de stocare pentru colaborare.

 

Potrivit analistului Gartner Jeffrey Mann, componenta cheie de luat in considerare in selectarea unui furnizor este ceea ce se potriveste cel mai bine personalitatii unei institutii de invatamant.

 

“Companiile care aleg Google cauta o modalitate diferita de a furniza aceste servicii care sunt concepute pentru web. Nu se tem neaparat de intreruperi”, spune el. “Cei care aleg Microsoft doresc schimbarea pe care o aduce cloud, dar nu foarte mult.”

 

O a treia oferta SaaS vine de la Adobe: Adobe Creative Cloud. Cu mai mult de 20 de aplicatii, inclusiv produse software foarte importante, precum Photoshop si Illustrator, Creative Cloud ofera o gama diferita de functionalitate fata de Google Apps for Education sau Microsoft Office 365 Education. Asemnea celorlalte, Adobe Creative Cloud este accesibila dintr-o varietate de platforme.

 

“Ne dam seama ca studentii si profesorii – si forta de munca – folosesc din ce in ce mai multe instrumente mobile pentru sarcinile pe care le-au facut anterior pe desktop”, spune Johann Zimmern, seful diviziei educationale globale Adobe.

 

“Deja incepem sa vedem cum studentii adopta noi fluxuri de lucru creative si colaborative, care incep cu idei ad-hoc pe un smartphone, includ iteratii pe tablete si primesc ultimele retusari pe aplicatia desktop completa pentru Windows sau Mac” , spune Zimmern.

 

In plus, Adobe Creative Cloud combina bine solutiile de stocare bazate pe cloud, precumBox.

 

Acestea sunt doar cateva dintre suitele complete de solutii software bazate pe cloud oferite, iar optiunile disponibile pentru utilizatorii din invatamantul superior vor continua sa creasca. Deja, conform Almanahului 2016 EDUCAUSE Core Data Service, 76% dintre institutiile din S.U.A. folosesc SaaS pentru serviciile de centre de date, 63% pentru e-mail-urile studentilor si 39% pentru managementul relatiilor cu clientii.