Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Utilizarile multiple ale realitatii augmentate in educatie

Invatamantul, asa cum il stim noi, trece prin schimbari masive intr-un ritm fara precedent. Tehnologia si-a croit drum catre salile de clasa, sporind  elementele interactive si implicarea, de care beneficiaza multi studenti. Studentii din ziua de astazi sunt deja familiarizati cu diferite tehnologii, de aceea instrumentele si aplicatiile computerizate au sens in mediul educational. 

 

 

Realitatea augmentata si realitatea virtuala sunt din ce in ce mai utilizate in salile de clasa si in educatie, in general. Formatul si chiar locatia procesului de invatare ar putea fi transformate prin AR in urmatorii ani. Tinand cont de faptul ca 71% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani au un smartphone, AR ar putea fi urmatoarea tendinta in educatie.

 

Sa exploram in detaliu utilizarea tehnologiei AR in educatie.

 

Realitatea augmentata in salile de clasa

 

Una dintre cele mai simple utilizari AR in educatie este introducerea sa in sala de clasa traditionala.

 

Introducerea in procesul de invatare a manualelor cu exemple AR adauga o alta dimensiune procesului de invatare – un proces care va deveni un hibrid al abordarii traditionale si ilustratii practice inovatoare ale unor concepte complicate.

 

Iata un exemplu simplu despre modul in care AR ar putea fi utilizata in sala de clasa. Prin scanarea copertilor manualelor, studentii obtin un scurt rezumat al continutului. Astfel, pot alege cele mai potrivite materiale didactice, care sa se plieze pe programa lor.

 

Fleshcard-urile de realitate augmentata 4D exista deja. Dinosaur 4D+ de la Octagon Studio este un set de flashcard-uri AR care ofera studentilor o idee mai buna despre cum au aratat dinozaurii, care ofera simultan informatii despre habitatele, biologia si originea dinozaurilor.

 

 

Realitatea augmentata poate face experienta educationala distractiva pentru un grup tanar si nelinistit de oameni care s-au obisnuit cu stimularea vizuala si interactivitatea. Aplicatiile si resursele AR sunt deja utilizate in sala de clasa (cu succes), si exista sanse ca domeniul de aplicare sa se extinda si mai mult pe masura ce mai multi dezvoltatori AR isi vor asuma aceasta sarcina.

 

Fise de lucru activate AR si procesul educational la domiciliu

 

Realitatea augmentata poate ajuta elevii sa isi gestioneze mai bine temele si sarcinile atunci cand nu interactioneaza cu un profesor.

 

In viitorul apropiat, profesorii ar putea incepe sa ofere studentilor fise de lucru activate AR. Scopul acestor ajutoare de studiu ar fi sa încurajeze studentii sa exploreze continutul educational in timpul liber.

 

Fisele de lucru AR imprimabile sunt deja testate in mai multe institutii de invatamant. Societatea Internationala pentru Educatie Tehnologica ofera suport si ghiduri privind crearea unor astfel de materiale didactice.

 

Copiii si adolescentii isi parasesc rareori telefoanele. Acest fapt poate fi valorificat pentru a promova invatarea intr-un mod care sa fie pe placul studentilor contemporani.

 

Realitatea augmentata poate face ca imaginile si informatiile sa “iasa” dintr-un manual sau o fisa de lucru. Ea pune accentul pe cele mai importante concepte si, de asemenea, depaseste granitele manualelor traditionale, care sunt percepute de multi studenti ca fiind banale si plictisitoare.

 

Odata ce materialele didactice si aplicațiile sunt alese in acest scop, implementarea tehnologiei AR in procesul de invatare va deveni simpla si usoara. Acesta este unul dintre motivele pentru care aceasta tehnologie este preferata in locul realitatii virtuale. In timp ce VR necesita utilizarea unui headset, AR are nevoie doar de o aplicatie si de un smartphone pentru a aduce la viata concepte educationale.

 

Un nivel mai inalt de siguranta: Laboratorul AR

 

Experimentele si demonstratiile de laborator sunt, fara indoiala, una dintre cele mai eficiente optiuni practice pentru a aduce concepte provocatoare la viata. Din cauza limitarilor bugetare, a echipamentelor disponibile sau a riscurilor legate de siguranta, multe scoli limiteaza sfera demonstratiilor practice la care sunt expusi elevii.

 

Acesta este un alt fapt care incepe sa se schimbe prin adoptarea tehnologiei AR. Numarul de experimente si demonstratii la care studentii pot asista va creste. De fapt, astfel de instrumente educationale sunt deja disponibile.

 

Anatomy 4D este un excelent exemplu al dezvoltarii AR. Atunci cand fisele imprimate sunt scanate, elevii vad un model 3D al corpului uman cu care pot interactiona. Experience Chemistry este o alta aplicatie similara. Aceasta permite ca reactiile virtuale sa aiba loc in timp ce elevii avanseaza prin diferite niveluri si invata despre elementele chimice.

 

 

Prin AR, studentii pot solicita, de asemenea, mai multe informatii, prin demonstratii, despre procedurilor de siguranta pe care trebuie sa le  urmeze intr-un laborator si despre pericolele potentiale la care trebuie sa fie atenti. Astfel de demonstratii sunt mult mai atragatoare decat un tutorial de siguranta standard, motiv pentru care se asteapta ca tinerii sa-si aminteasca mai bine protocoalele.

 

Elevii si profesorii preiau controlul procesului educational

 

Scopul final al tehnologiei introduse in sala de clasa este personalizarea. Studentii pot explora lectiile si conceptele pe care trebuie sa le revizuiasca si pot trece prin demonstratia AR in propriul ritm.

 

Urmatorul pas ar fi, evident, crearea de materiale de invatare personalizate atat de catre studenti, cat si de catre profesori.

 

Aplicatiile AR precum HP Reveal simplifica procesul de creare a propriei realitati augmentate. O fotografie facuta de un elev sau de un profesor poate fi “legata” de continutul online care apare intr-o fereastra plutitoare ori de cate ori imaginea respectiva este scanata.

 

Metaverse si Traces sunt exemple de aplicatii AR similare. Acestea permit crearea de pop-up-uri AR cu informatii despre locatii. Imaginati-va cat de utile si de distractive ar putea fi in timpul unei excursii. Profesorii pot crea cu usurinta continut pentru nevoile individuale ale diferitilor studenti, bazandu-se pe astfel de aplicatii. Disponibilitatea rapida si rentabilitatea unor astfel de solutii vor creste in mod evident propagarea lor in viitorul apropiat.

 

Profesorii pot veni cu quest-uri, puzzle-uri interactive si chestionare pentru studentii lor, facand procesul de invatarea mult mai interesant. Atunci cand este nevoie, acestia pot dezvolta continut special pentru grupurile de studenti sau indivizi care au nevoie de o abordare mai aprofundata sau mai specifica. In cele din urma, eficienta procesului de invatare va creste, deoarece elevii vor primi atentia deosebita de care ar putea avea nevoie pentru a avansa cu un anumit subiect sau concept.

 

Exista multe alte modalitati in care AR poate fi utilizata in scoli, universitati si in invatamantul online. AR ar putea colabora cu alte tehnologii, precum VR, pentru a crea ceva cunoscut sub numele de realitate mixta. Lumea reala este doar un punct de plecare din care incepe explorarea. Cerul este limita, atat in ​​ceea ce priveste subiectele care pot fi explorate in setarile AR, cat si in ceea ce priveste demonstratiile sau prezentarile de cunostințe care pot fi concepute prin utilizarea tehnologiei.