Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Va fi 2020 anul televizoarelor OLED mai ieftine?

Vom avea ecrane de dimensiuni mai mici si, conform relatarilor, o crestere semnificativa a capacitatii de productie

 

Televizoarele OLED au parcurs un drum lung pana cand au devenit optiuni viabile pentru camera de zi. Odata (cu sase ani in urma), costau cateva zeci de mii de lei. (In mod ironic, primul pe care l-am testat a fost de la Samsung, care, infamat, este acum unul dintre cei mai mari furnizori de televizoarelor OLED.)

 

 

Astazi, televizoarele OLED costa in jur de 5500 lei. Tehnologia panoului nu este tocmai accesibila publicului, majoritatea cumparatorilor de televizoare 4K alegand ecrane LCD mai ieftine, dar ar putea fi in curand- poate chiar  anul viitor.

 

Exista doua motive. In primul rand, este posibil sa vedem televizoarele OLED de 48 inci pentru prima data – si ecrane mai mici, cu preturi mai accesibile. Si in al doilea rand, si cel mai important, capacitatea de productie in masa a tehnologiei de afisare OLED cu jet de cerneala (IJP) va creste de 12 ori din 2020 pana in 2024, conform IHS Markit (via DigiTimes).

 

Piata IJP OLED este pe punctul de a prospera. Analiza sugereaza ca un producator de tehnologie OLED poate reduce costurile de productie ale unui televizor OLED de 65 inci cu pana la 25% in comparatie cu productia traditionala WOLED (OLED alb).

 

“In ciuda anilor de concurenta cu LCD-urile de pe piata pentru ecrane high-end de toate dimensiunile, patrunderea pe piata a OLED-urilor ramane limitata din cauza costurilor mari de productie. Totusi, IJP are potentialul de a reduce dramatic costurile de productie, facand OLED-urile mai competitive din punct de vedere al costurilor in comparatie cu LCD-urile”, a declarat Chase Li, analist senior la firma de analiza din Londra.

 

Asadar, vom vedea un aflux de televizoare OLED cu trei cifre anul viitor ? Ne putem ruga, desi este putin probabil sa vedem modele noi pe piata la asemenea preturi pentru ceva timp, cu cele mai atractive preturi pastrate pentru modele cu o vechime de un an sau doi. Din cate am auzit, s-ar putea intampla pana la Jocurile Olimpice din 2024, totusi.

 

Dar de ce sa asteptam? Cu preturile televizoarelor OLED, care coboara atat la ecranele cu dimensiuni de 55 inci, cat si la cele de 65 inci nu exista, in mod cert, un moment mai potrivit decat prezentul sa investim.