Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

VESA, asociatia de standarde electronice video, se pregateste pentru 8K

Noul standard – DisplayPort 2.0 – include suport pentru rezolutii mai mari si pentru HDR.

 

 

Asociatia de standarde electronice video (VESA) si-a actualizat standardul DisplayPort pregatindu-se pentru display-urile cu rezolutie mai mare ale viitoului.

 

DisplayPort 2.0 include suport pentru rezolutii mai mari de 8K, inclusiv 10K si 16K, rate de reimprospatare mai mari, suport HDR la rezolutii mai inalte si “o experienta imbunatatita a utilizatorilor cu display-uri AR / VR (realitate augmentata / realitate virtuala)”.

 

Noul standard este capabil sa livreze o sarcina utila maxima de 77,37 Gbps, aproape triplu fata de 25,92 Gbps oferiti de versiunea DisplayPort 1.4. Ca rezultat, DisplayPort 2.0 este primul standard care suporta rezolutia 8K la o rata de reimprospatare de 60 Hz cu rezolutie full-color 4:4:4 si 30 biti per pixel pentru a sustine HDR10. Potrivit VESA, imbunatatirile de performanta pot fi livrate prin conectorul DisplayPort nativ sau prin USB-C.

 

“Fiind un organism de standardizare deschis, care cuprinde mai mult de 280 de companii membre, VESA poate anticipa nevoile pietei de display-uri cu cativa ani inainte si poate adauga noi capacitati standardelor inainte de a fi cerute”, a declarat Alan Kobayashi, presedintele VESA si VESA DisplayPort Task Group.

 

“DP 2.0 reprezinta una dintre cele mai importante etape ale istoriei DisplayPort si este punctul culminant al efortului depus timp de cativa ani si al imbunatatirlor majore aduse acestui standard omniprezent. Ca si versiunile anterioare ale DisplayPort care au ajutat la deschiderea drumului pentru punctele de inflexiune majore in tehnologia video precum UHD, 4K, 5K, video prin USB-C si HDR, DP 2.0 va ajuta industria sa ajunga la nivelul urmator – permitand inclusiv rate de cadre mai mari si rezolutii de pana la si mai mari de 8K, o flexibilitate mai mare in ceea ce priveste configurarea display-urilor, inclusiv setari pentru monitoare multiple, precum si o eficienta energetica imbunatatita.”

 

Potrivit VESA, primele produse DisplayPort 2.0 se asteapta sa apara pe piata pana la sfarsitul anului 2020. Cu putin noroc, acestea vor ajunge pe piata inainte ca NHK sa difuzeze Jocurile Olimpice 2020 in 8K.