Newsletter

Selecteaza Domeniu:

VHF vs UHF vs ISM vs UWB: Care sistem wireless functioneaza cel mai bine?

Ideea ca sistemele wireless UHF sunt, in mod inerent, mai bune decat sistemele VHF, si ca sistemele ISM (2,4 GHz) si UWB (6 GHz) sunt mai bune decat sistemele VHF si UFH este larg raspandita. Fiecare sistem ofera avantaje, dar asta nu inseamna neaparat ca unul este mai bun decat celalalt, deoarece fiecare sistem poate fi limitat de reglementarile wireless si de fizica semnalelor wireless. Acest lucru este valabil mai ales acum cand benzile UHF devin mai aglomerate si raman impotmolite in incertitudinea de reglementare. Exista, de fapt, o serie de factori importanti care trebuie luati in considerare atunci cand se alege intre VHF, UHF, ISM, si UWB, inclusiv unde si cum va fi utilizat sistemul, numarul de sisteme necesare, si, desigur, pretul.

 

In ceea ce priveste sistemele wireless analogice traditionale (VHF si UHF), sisteme UHF nu detin nici un avantaj tehnic major, fata de sistemele VHF similare. Cu toate acestea, interferentele cu echipamentele electrice, cu dispozitivele digitale, cu calculatoarele si cu alte echipamente electronice sunt, in general, mai mici la frecventele UHF. Aceasta deoarece zgomotul din aceste surse devine mai putin intens, pe masura ce creste frecventa. De asemenea, din moment ce undele VHF sunt mai lungi decat echivalentele lor UHF, permitandu-le sa calatoreasca pe distante mai mari si sa treaca prin obstacole, cum ar fi pereti si tavane, toate tipurile de interferente vor calatori mai departe, si, astfel, frecventele VHF devin mai problematice. Dar desi sistemele UHF sunt mai putin susceptibile de a suferi interferente, considerente legate de cost tind sa favorizeze utilizarea sistemelor VHF.

 

Sisteme wireless digitale (ISM Si UWB) au avantaje fata de sistemele mai sus mentionate. Acestea intra in joc cu audio necomprimat (fara compander), curat si, cel mai important, cu coordonarea interna de incredere a frecventelor. Smartphone-urile, casele inteligente, si microfoanele wireless traditionale sunt peste in zilele noastre si cum coordonare interna a frecventelor se face in cadrul sistemului wireless, munca grea de coordonare este luata de pe umerii utilizatorului.

 

Factori ce trebuie luati in considerare atunci cand se alege sistemul wireless:

 

  • Daca se alege intre UHF si VHF, sistemele de diversitate sunt recomandate. Diversitatea este deosebit de valoroasa pentru sistemele UHF, deoarece abandonul din cauza multipath este mai suparator la frecventele UHF.
  • Daca echipamentul wireless va fi utilizat in diferite orase, coordonarea interna a frecventelor sistemelor ISM si UWB se va face in jurul semnalelor TV digitale populate, care de multe ori depasesc frecventele utilizate in sistemele UHF. 
  • Sistemele de frecventa fixa (un singur canal) in benzile de televiziune nu sunt o alegere buna. Acest lucru se datorează faptului ca cele mai multe canale sunt folosite intr-o locatie sau alta, si conflictele de frecventa vor avea loc in cele din urma. Sisteme de frecventa agile sunt o alegere mai buna.
  • Sistemele UHF sunt o alegere buna in cazul in care antenele mici si mai putin vizibile, sunt extrem de importante, cum ar fi atunci cand emitatoarele trebuie ascunse pe corp. UHF poate fi, de asemenea, de preferat in cazul in care antene de inalta performanta trebuie sa fie utilizate pentru a extinde raza de actiune.
  • Sistemele ISM si UWB sunt recomandate in cazul in care sunt necesare antene la distanta, cu distante de peste 100 m. Antenele la distanta sau unitatile receptor pot fi relocate prin CAT5e sau printr-un cablu mai bun, cu conectori RJ45. Se poate folosi si cablu RF, dar acesta poate fi voluminos si scump.

 

Pe scurt, cea mai buna alegere dintre sistemele VHF, UHF, ISM, si UWB va depinde de nevoile dvs. specifice, de caracteristicile dorite, si de mediul RF.