Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

VR, AR, IoT, video 360 de grade si multe altele: viitoarele 10 tendinte in tehnologie

 

Compania de analiza globala CCS Insight si-a anuntat previziunile pentru sectoarele mass-media, internet, intreprinderi si mobil pentru anul 2018.

 

Cele mai importante 10 predictii sunt:

 

Video devine un subiect fierbinte pentru intreprinderile din mai multe industrii in 2018.

 

Intreprinderile exploateaza succesul politicilor “bring-your-own-device” si explozia aplicatiilor pentru consumatori pentru a genera venituri noi bazate de anunturi. Furnizorii de solutii precum Netgem si Ericsson incep sa vizeze anumite sectoare pentru a vinde “video as a service”. Exista o raspandire pe scara larga in domeniul aviatiei, al ospitalitatii si in special in domeniul comertului cu amanuntul, unde digital signage-ul este folosit pentru a face publicitate produselor si pentru sponsorizare.

 

Dupa experimentele de succes ale radiodifuzorilor,continutul 360 de grade va inregistra progrese in 2018.

 

Proiectele pilot includ proiectele realizate de BT, Formula One si Sky. In plus fata de acoperirea TV standard, continutul 360 de grade este oferit ca o modalitate suplimentara de a urmari anumite sporturi si evenimente. Initial, sunt oferite momente 360 de grade atent alese. Pe masura ce tehnologia se dezvolta, utilizatorii vor putea sa comute intre diferite camere si sa schimbe punctele de vedere utilizand controale la distanta sau aplicatii mobile.

 

Ochelarii inteligenti revin in lumina reflectoarelor in 2018.

 

Progresele tehnologice, miniaturizarea si scurta popularitatea a ochelarilor Snap aduc o noua legitimitate categoriei. Noile modele arata putin diferit fata de ochelarii obisnuiti sau de ochelarii de soare si suporta functii de baza, cum ar fi mesajele audio prin conductie osoasa auditiva si instructiuni vizuale.

 

In 2018, difuzoarele inteligente sunt combinate cu dispozitivele WiFi integrate.

 

Deoarece dispozitivele inteligente se bazeaza din ce in ce mai mult pe o conexiune la internet neintrerupta, producatorii integreaza tehnologiile de acoperire a retelei in difuzoarele inteligente. Acest lucru ajuta la raspandirea dispozitivelor in mai multe camere din casa si asigura functionarea continua a acestora. Consumatorii sunt dispusi sa cheltuiasca mai mult pentru a obtine conectivitate fiabila. Mutarea este condusa de combinarea difuzorului Google Home cu dispozitivele OnHub.

 

Prima experienta a consumatorilor cu continuturile HDR si 8K va fi oferita de furnizorii de servicii web in urmatorii doi ani.

 

Retelele TV traditionale raman in urma jucatorilor Web si telecom in ceea ce priveste lansarea acestor formate video si incep doar sa exploreze tehnologia 4K. Ne asteptam ca noii operatori din spatiul video, cum ar fi Facebook, sa introduca noi caracteristici mult mai repede decat Amazon si Netflix.

 

Google va crea Android IoT pana la sfarsitul anului 2018.

 

Google are mai multe tehnologii, printre care Android Things, Eddystone, Nest, Thread, Weave si Google Cloud IoT Core. Ele servesc o serie de domenii, dar apar ca un set de componente fara o strategie sau o marca coerenta care sa le lege. Are o platforma cloud, dar nu are componenta de margine furnizata de Amazon Web Services Greengrass sau Azure IoT Edge de la Microsoft. Google isi propune sa depaseasca acest decalaj prin lansarea unui serviciu distribuit de cloud si de inteligenta artificiala pentru a rivaliza cu alte solutii.

 

Dispozitivele smart home incep sa monitorizeze sanatatea si bunastarea ocupantilor in 2019.

 

Adaugarea capacitatilor de inteligenta artificiala permite senzorilor smart home sa progreseze dincolo de masuratorile simple, precum calitatea aerului si temperatura. Acestia pot urmari toate aspectele vietii cotidiene, inclusiv somnul, miscarea, aportul de calorii si multe altele. Acesti senzori sunt foarte potriviti pentru membrii vulnerabili ai societatii, cum sunt persoanele in varsta.

 

Livrarile de casti de realitate virtuala vor creste foarte mult intre 2017 si 2021.

 

Sustinute in primul rand de cererea de experiente bazate pe smartphone-uri, transferurile globale de dispozitive de realitate virtuala vor creste de la 16 milioane in 2017 la aproape 91 milioane in 2021. Vanzarile de casti dedicate realitatii virtuale precum Oculus Rift si HTC Vive vor creste de zece ori în aceeasi perioada , dar vor forma o mica parte a pietei datorita costurilor mai mari si necesitatii unui dispozitiv separat de calcul.

 

Realitatea augmentata devine o parte normala a achizitionarii unor elemente pana în 2021.

 

Multumita Apple ARKit si Google ARCore, realitatea augmentata devine o caracteristica utilizata in mod regulat in procesul de achizitie pe pietele dezvoltate. Retailerii ofera aplicatii care permit cumparatorilor sa vizualizeze versiuni virtuale ale produselor precum mobilierul, imbracamintea si accesoriile ca si in lumea reala.

 

Pana in 2021, lipsa instalatorilor digitali competenti va inhiba piata dispozitivelor smart home.

 

Interesul mondial privind solutiile smart home va conduce la o crestere a numarului de comercianti care se concentreaza pe instalarea unor astfel de sisteme. Acestia sustin, de asemenea, dezvoltarea pietei smart home “as-a-service”. Totusi, lipsa relativa a inginerilor calificati si complexitatea tot mai mare a sistemelor smart home inseamna ca unii cumparatori vor fi fortati sa intarzie instalarea.