Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Viitorul infrastructurii Media

Nu exista nicio indoiala ca virtualizarea a schimbat centrul de date pentru totdeauna. Ea a condus calea resurselor definite de software: de calcul, de stocare si de retea. Cloud-ul este cel mai mare beneficiar al conceptelor definite de software si efectul ulterior influenteaza modul in care sistemele media sunt concepute si implementate.

 

Acest articol va analiza trei tendinte importante pentru proiectantii de sisteme media legate de “centrul de date la nivel mondial”. Acest termen descrie cloud-urile private/locale, hibride si publice. Temele sunt: progresul cloud, maturitatea virtualizarii si volumul de lucru. Acest articol scoate in evidenta cateva concluzii din raportul “Cisco Global Cloud Index: Previziuni si Metodologie 2014-2019” si din alte surse de cercetare.

 

PROGRESUL CLOUD

 

Cele cinci propuneri cu valoare fundamentala ale Cloud-ului public (si privat intr-o oarecare masura) sunt:

 

  • Servicii la cerere
  • Acces la retea
  • Punerea in comun a resurselor
  • Agilitatea de utilizare
  • Plata prin utilizare

 

Fiecare ofera o valoare care nu este furnizata de catre centrul de date traditional. Infrastructura ca serviciu (IaaS – Infrastructure-as-a-Service) este regele ofertelor cloud. Adoptarea IaaS a fost lenta, in unele zone, in special pentru activitatea media. Exista motive pentru acest lucru, si anume “increderea” utilizatorului in furnizorii de servicii cloud (CSP – cloud service provider). Imi vor pierde datele? Datele vor fi sigure? Vor mai fi pe piata in 10 ani? In 20?

 

Un factor al increderii in CSP este capacitatea de a obtine o crestere cu un profit continuu. Companiile profitabile au “puterea de a ramane”, iar acest lucru ofera incredere si siguranta utilizatorilor finali. Amazon Web Services (AWS), cel mai mare furnizor de servicii cloud, a generat 2,56 miliarde de dolari in venituri in primul trimestru din 2016 (~ 10,24 miliarde de dolari/ profit anual), in crestere cu 64 la suta, comparativ cu anul anterior, cu venituri din exploatare de 604 milioane de dolari. Morgan Stanley prezice ca Microsoft cloud va reprezenta 30 la suta din totalul veniturilor companiei pana in 2018. In 2016, cheltuielile pentru IaaS public, se estimeaza ca vor ajunge la 38 de miliarde de dolari, si vor creste pana la 173 miliarde de dolari pana in 2026 (Statista 2016). Cloud-ul este aici pentru a ramane si asa sunt si cei mai de succes furnizori de servicii cloud (CSP).

 

Este interesant faptul ca Netflix, Hertz, Intuit, Juniper si multe alte companii au propriile operatiuni de afaceri “all in” cloud. La fel si o mare parte din General Electric. Aceasta este o confirmare puternica ca aceste companii isi pun increderea pe termen lung in CSP-ul ales.

 

Companiile de mass-media au anuntat , de asemenea, trecerea la cloud. Disney a anuntat anul trecut ca isi va muta camera de control ABC si operatiunile de playout in cloud. In concluzie, cloud-ul este pregatit pentru afaceri mass-media, chiar daca numai in portiuni. Operatiunile “filebased” sunt mai cloud-friendly decat operatiunile de studio in timp real in 2016. Rezolutiile video Proxy, comparate cu cele necomprimate, sunt mai aliniate cu fluxurile de lucru bazate pe cloud. Exista mai multi factori, desigur, dar unii designeri au gasit valoare in mutarea operatiunilor mass-media relevante in cloud.

 

Important, de asemenea, este suportul pentru produs oferit de vanzator. In cazul in care vanzatorii nu testeaza si nu-si sprijina software-ul intr-un mediu cloud, utilizatorii finali vor fi reticenti in a achizitiona. 

 

MATURITATEA VIRTUALIZARII

 

Pana in 2019, mai mult de 86 la suta din totalul volumului de munca va fi procesat in centrele de date cloud. Acest lucru inseamna ca doar 14 la suta din volumul de lucru va fi difuzat in centrele de date traditionale. Vechea zicala “Un val in crestere ridica toate barcile” se aplicaca si operatiunilor de sistem mass-media. Virtualizarea calculata permite desfasurarea dinamica a volumului de munca intr-un mediu cloud. 

 

Cloud-ul public creste mai repede decat cloud-ul privat in ceea ce priveste adoptarea volumului de munca. Multe intreprinderi doresc agilitatea resurselor care este oferita doar de cloud-urile publice. In plus, modelul “pay-by-use poate sa nu fie disponibil pentru cloud-ul privat. Securitatea este intotdeauna un motiv de ingrijorare, dar in realitate, securitatea este o responsabilitate comuna, o parte utilizatorul final si o parte CSP-ul. Dezvoltatorii maturi stiu ca securitatea cloud-ului poate fi excelenta si ca nu exista motive de ingrijorare.

 

Este de retinut faptul ca utilizarea cloud-ului public creste de aproximativ trei ori mai repede decat utilizarea cloud-ului privat, iar in 2019, 155 milioane de sarcini de lucru vor fi executate in cloud-ul public.

 

Multe sisteme mass-media vor folosi modelul de cloud hibrid unde cele mai multe calcule intensive de date si stocarea se vor face in-house, probabil, folosind un cloud privat si toate celelalte procesari media efectuate intr-un cloud public. Foarte putine sisteme vor fi doar cloud-privat, fara macar un link catre SaaS public, stocare, servicii API sau calcul.

 

Pe frontul cloud-privat, companii precum EMC/Dell, HP, IBM, Cisco, NetApp, Nutanix, SimpliVity si altele ofera sisteme convergente. 

 

SERVICII PENTRU VOLUMUL DE LUCRU UTILIZAND SAAS

 

Aplicatiile SaaS sunt un perturbator imens al modelului actual de desktop instalat (sau statie de lucru). Oare vreun utilizator isi doreste cu adevarat sa isi faca griji cu privire la actualizarea aplicatiilor si la accesul geo-distribuit la aplicatii/date? SaaS ofera actualizari automate, invizibile cu acces universal prin intermediul unui browser. Este adevarat că unii editori video high-end, corectorii de culoare si aplicatiile conexe au nevoie de procesare locala, datorita ratelor de date video ridicate. Dar majoritatea aplicatiilor media pot fi SaaS-based si utilizatorii finali ar trebui sa fie in cautarea furnizorilor care sustin acest model.

 

Raportul Cisco Global Cloud Index prezice ca aplicatiile SaaS publice vor creste la 39 de procente – rata anuala de crestere cumulativa (CAGR) – pana in 2019. Aplicatiile pentru desktop au avantaje, dar modelul SaaS este foarte convingator ca inlocuitor.

 

PRINDETI VALUL

 

Atat cloud-ul privat cat si cel public vor fi o parte importanta a multor facilitati mass-media, noi sau refacute. Creati o strategie “mai intai cloud-ul” – luati in considerare prima data cloud-ul; in cazul in care nu se potriveste, uitati-va la alternative. Ramaneti educati in acest domeniu, altfel riscati sa pierdeti valul, care este cu siguranta, viitorul nostru.