Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Tehnologia viitorului…realitate sau SF?

Tehnologia evolueaza intr-un ritm alert. In ultimii ani am fost martorii multor schimbari dramatice. Tehnologia se misca mai repede decat gandul. Cu fiecare calculator, smartphone si cip suntem tot mai aproape de viitorul complet tehnologizat.

 

Avantajele unei lumi Inteligente sunt mari: reducerea consumului de resurse naturale si energie, scaderea poluarii, cresterea eficientei sistemelor de transport sau sistemelor de productie (pentru a putea face fata cerintelor unei populatii tot mai numeroase), toate vor avea un rol benefic asupra vietii cotidiene.

 

Evolutia nu isi va face simtita prezenta insa peste noapte, iar rata si ritmul de adoptie a schimbarilor vor diferi de la tara la tara. Una peste alta, un lucru ramane clar: societatea evolueaza cu viteza uimitoare. Lucrurile pe care astazi la consideram “tehnologie de ultima generatie” vor fi deja invechite in cativa ani. Companiile si ideile care domina astazi lumea s-ar putea sa nu mai existe in 2020.

 

Printer ultimele tehnologii aparute in ultimii ani si printre cele ce urmeaza sa apara in perioada imediat urmatoare se numara urmatoarele:

  • Sistemul Kinect al celor de la Microsoft – Xbox Kinect a devenit repede unul dintre cele mai cautate gadget-uri in 2010. Si cu motiv: jucatorii nu au mai avut nevoie de o telecomanda pentru a se juca. Iar viitorul suna si mai bine daca ne gandim ca acum jocul Kinect poate fi controlat cu vocea, nu doar prin miscarile mainilor sau picioarelor.
  • Gadgeturile cu ecrane pliabile – sunt reale si vor aparea in curand pe piata 
  • Asistentele virtuale ca Siri vor fi tot mai inteligente
  • Recunoasterea faciala este viitorul marketingului – Facebook va folosi tehnologia de recunoastere faciala pentru a identifica si marca fiecare poza pe care o publici in retea. Chiar si smartphone-urile implementeaza un astfel de sistem. Un exemplu este cea mai noua versiunea a sistemului de operare Android – Ice Cream Sandwich – care foloseste aceeasi tehnologie pentru a debloca telefonul inainte sa il folosesti.
  • Nest este cel mai avansat termostat de camera
  • Tehnologia care se repara singura – o echipa de cercetatori britanici a pus la punct o tehnologie care, odata implementata, va face ca aripile avioanelor, dar nu numai, sa se “vindece” singure, in cazul in care au avut de suferit. Citeste mai mult …