Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

VR si AR necesita tehnologia 5G pentru adoptarea in masa, dar cine o va furniza?

Utilitatea AR si VR depinde in mare masura de trei componente principale ale retelei: capacitate ridicata, latenta redusa si o experienta uniforma.

 

 

Pentru dezvoltarea continua, implementarea si eventuala adoptare mai larga a tehnologiilor video de generatie viitoare – in acest caz, realitatea virtuala si realitatea augmentata – este clar ca 5G este o necesitate.

 

Dar conceptul de nationalizare a unei retele 5G care sa sprijine aceste tipuri de aplicatii este potential daunator dezvoltarii competitive a tehnologiei 5G actuale (in multe privinte, reflectand inovatia independenta asociata aplicatiilor VR si AR).

“Operatorii de retele mobile sunt din ce in ce mai interesati de achizirionarea de mijloace media, care sa permita furnizarea de noi servicii si sa actioneze ca noi surse de venituri”, explica IEEE. “Cerintele pentru noile formate de continut multimedia si mijloacele de furnizare eficienta a acestora prin intermediul retelelor 5G sunt in curs de cercetare.”

Conceptul de realitate virtuala si augmentata (AR / VR) prin intermediul retelelor wireless a generat un interes fara precedent din partea mediului academic si al industriei. Succesul unei experiente VR captivante depinde de rezolvarea unei multitudini de provocari teoretice si practice majore, care se regasesc in mai multe discipline si industrii.

Anshel Sag spune: “In realitate, majoritatea variantelor 5G pentu AR si VR pe care le vom vedea in acest an vor fi aproape la fel. Vom vedea mai multe demo-uri de streaming de continut live prin Gigabit LTE sau 5G la un headset VR situat in alta parte. Pentru ca 5G este inca in curs de dezvoltare si specificatia globala 5G NR a fost ratificata abia la sfarsitul anului 2017, probabil ca nu ar trebui sa ne asteptam sa vedem retele reale 5G pana in 2019.”

“Atat aplicatiile AR, cat si cele VR pot fi foarte sensibile la performanta retelei, deoarece orice hiccup asociat poate penaliza experienta generala a utilizatorilor”, afirma Qualcomm si raportul ABI Research “Realitatea augmentata si virtuala: primul val al aplicatiilor 5G Killer.”

 

“Oferind o capacitate mult mai mare, o latenta mai mica si o experienta mai uniforma, 5G nu numai ca va imbunatati, ci va fi o cerinta obligatorie pentru unele dintre cele mai interesante cazuri de utilizare a AR si VR”, continua raportul.

“Lumile complexe si mecanismele de intrare sofisticate ale experientelor VR si AR necesita o multime de date pentru a fi procesate”, spune Jon Mundy. “Acest lucru este in regula pentru aplicatiile locale, dar daca doriti sa incarcati date de la distanta, acest lucru poate afecta reteaua.”

 

“Aceasta este momentul in care viteza semnificativ mai mare a 5G si latenta redusa isi vor spune cuvantul.”

Ce va determina dezvoltarea 5G? “Ericsson spune ca tehnologia 5G va fi utlizata initial pentru mobile video, dar adauga in mod interesant ca realitatea virtuala si realitatea augmentata vor impinge retelele si firme de infrastructura precum Ericsson si Nokia sa faca rapid conexiunile 5G”, spune Andy Boxall . “Se asteapta ca VR si AR sa nu mai fie utilizate doar pentru gaming si divertisment, ci sa devina utile si utilizate pe scara larga de mai multi oameni. Conexiunile de date rapide, fiabile si cu latente reduse vor fi imperative.”