Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

VR/AR: o noua realitate pentru AV

Realitatea virtuala, augmentata si mixta nu sunt doar pentru gameri si vizitatorii parcurilor tematice. 

 

Tehnologia imersiva devine tot mai comuna. Cu totii am vazut sau am folosit display-urile care se monteaza pe cap (HMD), folosite pentru plimbarile VR sau pentru consolele de jocuri, sau de vanatorii Pokemon Go care cautau bestiile VR. Dar in afara divertismentului, unde sunt cazurile de afaceri puternice pentru realitatea AR, VR si mixta (unde obiectele digitale si cele din lumea reala coexista)? Raspunsul este, destul de potrivit, in jurul nostru.

 

 

“In cele din urma ne traim din ce in ce mai mult vietile printr-o lentila, asa ca utilizarea AR nu este un salt masiv”, spune Caspar Thykier, CEO si co-fondator al companiei de aplicatii AR, Zappar. “Este nevoie doar de contextul potrivit, de continut si, bineinteles, de chemare la actiune”.

 

“Noi doar razuim suprafata in momentul in care este posibil cu realitatea mixta”, spune Maximilian Doelle, fondator al studioului de inovare Kazendi. “Faptul ca doar recent o companie globala de servicii de sanatate a folosit Microsoft HoloLens pentru a transforma examinarile medicale intr-un joc interactiv numit BioBall arata cat de imaginative pot fi proiectele de realitate mixta. O preferinta personala este aplicatia HoloElection pentru Deloitte Digital.”

Ventuz Technology se concentreaza, in special, in industria de marketing si divertisment, unde suita sa de software este utilizata cel mai mult. 

“Dar vedem un potential deosebit pentru realitatea AR si cea mixta in orice mediu care necesita o colaborare in materie de continut digital”, spune CEO-ul Erik Beaumont. “Cu ajutorul unor instrumente software grafice in timp real, precum Ventuz, echipele ar putea, de exemplu, sa lucreze in colaborare pe prototipuri digitale, cum ar fi modele noi de masini sau motoare. Scenariul nu este necunoscut; imaginati-va un grup de oameni care poarta ochelari HoloLens adunati in jurul prototipului lor digital. Odata cu integrarea tehnologiei interactive, acestia ar putea sa modifice modelul chiar atunci si acolo, lucru care ar fi vizibil pentru toata lumea instantaneu. Vizualizarea este cheia pentru multe dintre aceste procese de dezvoltare, iar aceasta tehnologie ar putea dovedi o imbunatatire semnificativa.”

 

 

“Marketingul imobiliar este o industrie in care se vad imediat avantajele realitatii virtualesi mixte”, spune Amelia Kallman, sefa departamentului de inovare la agentia de tehnologie creativa Engage Works. “Cu abilitatea de a cartografia in imprejurimi (mediul inconjurator), aplicatiile de proprietatea si arhitectura de pe HoloLens de la Microsoft va pot cufunda in mediile viitoare, permitandu-va sa personalizati modelele si sa colaborati pe planuri, sa va teleportati in diferite locatii si sa vedeti privelisti atat de reale, incat va va lua ameteala.”

 

 

“Aceste tehnologii sunt, de asemenea, foarte perturbatoare pentru educatie, oferind profesorilor si expertilor abilitatea de a ajunge la elevi in locatii indepartate, elevi care nu au resursele necesare pentru a participa fizic sau pentru a plati pentru scoli prestigioase”, adauga ea. “Prin instruire in VR, pentru a face lucruri precum chirurgia, organizatiile pot economisi timp si bani si pot salva vieti”.

Munca de teren

 

“Avem un numar mare de oameni pe intreaga planeta care instaleaza, intretin si modernizeaza antene si echipamente”, spune Steve Plunkett, CTO al Ericsson Broadcast & Media Services. “Ne-am uitat la modul in care putem folosi AR ca instrument de service pe teren, astfel incat sa nu fie nevoie sa transportati un laptop si o cantitate imensa de manuale tehnice si, de asemenea, sa puteti impartasi ceea ce vedeti cu un expert inapoi la baza. Veti avea in continuare tehnicieni calificati in domeniu, dar daca au nevoie de mai multe date, in primul rand se pot retrage la dispozitivul AR. Este foarte interesant.”

Doelle spune ca desi industria constructiilor se bazeaza foarte mult pe vizualizare, ramane totusi dominata de stilou si hartie.

“Este pregatita pentru ruptura, iar realitatea mixta poate realiza acest lucru. La Kazendi, am dezvoltat aplicatia Spatial Explorer, o aplicatie pentru HoloLens, care creeaza rapid scanari 3D detaliate si harti de texturi ale spatiului din jur. Pentru constructii, acest lucru inseamna ca studiile privind cladirile sau spatiul pot fi efectuate mai rapid si mai eficient. Indicatorii de risc pot obtinutiin timp real, iar prin utilizarea unui flux live, lucratorii din constructii pot utiliza procesele de cerere de informatii (RFI) instantaneu. Acest lucru promoveaza un mecanism mai rapid de rezolvare a problemelor.”

 

 

Royal Opera House (ROH) din Londra crede foarte mult in puterea realitatii virtuale si a celei mixte. A fost un pionier in ceea ce priveste productia de 360°, dar acum tehnologia este adusa in spatele scenei. Bazandu-se pe un proces existent de previzualizare a fluxului de lucru pentru proiectarea iluminatului intr-un mediu CGI, vizualizatorul James Simpson a folosit Microsoft HoloLens pentru a crea un proiect de iluminare AR, mixat cu lumea reala.

“James cartografiaza spatiul 3D [al scenei] cu Microsoft HoloLens, apoi cartografiaza decorurile CGI in acel spatiu”, spune Tom Nelson, producator de creatie la ROH. “El poate sa mearga in jurul acelui decor, sa mute elemente din el. El poate chiar sa-l impartaseasca cu un regizor pentru ca acesta sa vada unde ar fi plasati diferiti artisti in acea scena.”

 

“Acum am mutat asta intr-o experienta VR reala”, continua Nelson. “Imaginati-va ca un regizor, scenograful acestuia si designer-ul de lumini, sunt in aceasta experienta impreuna si pot schimba texturile si iluminatul instantaneu. Si cel mai interesant lucru pentru noi, pentru ca suntem o organizatie internationala, este: daca acei oameni erau pe continente diferite? Aceasta tehnologie exista si Microsoft HoloLens este interesat sa colaboreze cu noi pentru a o explora.”