Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

HDMI Forum lanseaza Specificatia HDMI 2.1

Suporta rezolutii de pana la 10K si Dynamic HDR

HDMI Forum, insistutia responsabila de specificatiile standardului HDMI, a lansat versiunea 2.1 a specificatiilor HDMI, care este acum disponibila pentru toti utilizatorii HDMI 2.0. Aceasta ultima specificatie accepta o gama de rezolutii video si rate de reimprospatare mai mari, inclusiv 8K60 si 4K120, si rezolutii de pana la 10K. Formatele Dynamic HDR sunt de asemenea acceptate, iar capacitatea latimii de banda este marita pana la 48Gbps.

Latimea de banda de 48 Gbps este suportata cu ajutorul noului cablu HDMI Ultra High Speed. Cablul garanteaza ca sunt furnizate caracteristicile dependente de latimea de banda, inclusiv video necomprimat 8K cu HDR. Dispune de EMI (interferente electromagnetice) exceptional de scazut, ceea ce reduce interferentele cu dispozitivele wireless din apropiere. 

Versiunea 2.1 a specificatiei HDMI este compatibila cu versiunile anterioare ale specificatiei si a fost dezvoltata de grupul de lucru tehnic al HDMI Forum, ai carui membri reprezinta unii dintre cei mai importanti producatori mondiali de electronice de larg consum, computere personale, dispozitive mobile, cabluri si componente .

“Misiunea HDMI Forum este de a dezvolta specificatii care sa raspunda nevoilor pietei si cerierii crescande de performante superioare”, a declarat Robert Blanchard, presedintele HDMI Forum.

Specificatiile HDMI 2.1 includ:

  • Rezolutiile video superioare suporta o gama de rezolutii inalte si rate de reimprospatare mai rapide, inclusiv 8K60Hz si 4K120Hz, pentru o vizionare imersiva.
  • Rezolutiile de pana la 10 K sunt de asemenea suportate pentru AV comercial, si pentru uz industrial si de specialitate.
  • Suportul Dynamic HDR asigura ca fiecare moment al unui videoclip este afisat la valorile sale ideale de intensitate, detaliu, luminozitate, contrast si gama larga de culori – pe o baza scene-by-scene sau chiar frame-by-frame.
  • Cablul HDMI Ultra High Speed suporta latimea de banda de 48G pentru sustinerea caracteristicilor HDMI 2.0 necomprimate. Cablul are, de asemenea, o emisie EMI foarte scazuta si este compatibil cu versiunile anterioare ale specificatiei HDMI putand fi utilizat cu dispozitivele HDMI existente.
  • eARC simplifica conectivitatea, ofera o mai mare usurinta de utilizare si suporta cele mai avansate formate audio. Acesta asigura compatibilitatea completa intre dispozitivele audio si viitoarele produse HDMI 2.1.

Caracteristicile imbunatatite ale ratei de reimprospatare asigura un nivel suplimentar de miscare si tranzitii usoare si fara intreruperi pentru jocuri, filme si video. Acestea includ:

  • Frecventa de reimprospatare variabila (VRR – Variable Refresh Rate) reduce sau elimina lag-ul pentru experiente de gameplay mai line.
  • Comutarea rapida a continutului media (QMS- Quick Media Switching) pentru filme si video elimina intarzierea care poate duce la afisarea unor ecrane negre inainte de afisarea continutului.
  • Transportul rapid al cadrelor (QFT – Quick Frame Transport) reduce latenta pentru jocuri fara lag si realitate virtuala interactiva in timp real.
    Modul Auto Low Latency (ALLM – Auto Low Latency Mode) permite setarea automata a latentei ideale, pentru o vizualizarea si o interactivitatea lina, fara intarziere si fara intreruperi.