Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Samsung face un televizor smart pe care il puteti controla cu mintea

Conglomeratul tehnologic Samsung a prezentat un software care permite utilizatorilor sa actioneze functiile televizorului cu ajutorul undelor cerebrale la Conferinta Samsung Developer din San Francisco.

Noua tehnologie ar putea avea un impact extrem de pozitiv asupra persoanelor cu dizabilitati, in special a celor cu tetraplegie si alte forme de paralizie.

Samsung spune ca cercetarea (numita “Project Pontis”) poate ajuta “utilizatorii cu probleme fizice sa schimbe canalele si sa regleze volumul cu creierul”, cu scopul de a “oferi accesibilitate persoanelor care nu se pot misca sau care se deplaseaza foarte greu.“

Cum functioneaza?

Samsung a demarat Project Pontis in urma cu trei luni, alaturandu-se Centrului de Neuroproteze din cadrul Scolii Federale Politehnice din Lausanne (abreviat EPFL, in franceza) din Elvetia.

Primul pas in realizarea acestui software a fost ca cercetatorii sa observe modul in care creierul se comporta atunci cand utilizatorul doreste sa faca ceva precum selectarea unei emisiuni TV. Samsung si EPFL au combinat indicatorii atat din mediul inconjurator, cat si din scanarea creierului pentru a construi un model care sa permita utilizatorului sa selecteze programe folosind miscari ale ochilor si undelor cerebrale.

Fiti cu ochi pe aceasta noua tehnologie

Prototipul prezentat la conferinta necesita ca utilizatorul sa poarte o casca cu 64 de senzori in timp ce se uita la un dispozitiv care urmareste miscarea ochilor.

Tehnologia este capabila sa identifice momentul in care utilizatorul a selectat un film urmarind miscarile oculare si poate folosi inteligenta artificiala pentru a construi un profil al tipului de film pe care il prefera utilizatorul – usurandu-i si mai mult sarcina de selecta un film.

Samsung spera ca, in viitor, va putea sa creeze un sistem care sa se bazeze doar pe semnalele creierului, deoarece tehnologia de urmarire a ochilor nu va functiona pentru persoanele care au un control nesigur sau nu au control asupra muschilor ochilor.

Totusi, aceasta tehnologie este foarte noua si nu o vom vedea foarte curand pe piata – dar este un pas extraordinar inainte in lumea tehnologiei accesibile.