Un Nou Trend – Educatia Virtuala
Virtualizarea este o tehnologie care partajeaza si aloca resursele hardware ale unui server in mai multe “masini virtuale” (VM=virtual machine), operatiune care va mari rata de utilizare medie a resurselor fizice de 10 ori. Altfel spus, prin virtualizare, hardware-ul se transforma in software si se creeaza posibilitatea rularii simultane a mai multor sisteme de operare pe un singur computer.
In scolile moderne, cat si in firmele care doresc cresterea exponentiala a productivitatii angajatilor, virtualizarea nu mai este de mult o noutate.
Virtulaizarea imbunatateste capacitatea de invatare si flexibilitatea elevilor, studentilor, personalului/ angajatilor, parintilor, personalului IT.
Virtualizarea in mediul educational
Profesorii si elevii sunt capabili sa acceseze toate materialele prin intermediul browser-ului – software-ul este transparent pentru utilizator, ceea ce inseamna ca nu exista nici o piedica pentru invatare. Mai mult, actualizarea diferitelor aplicatii si a soft-ului pentru multiple si diverse obiective nu mai este un lucru complicat pentru departamentul IT. Educatia incepe sa fie legata tot mai mult de mediul on-line si tot mai multe scoli trebuie sa adopte tehnologii mai progresive.
Dar cel mai important – spatiul de lucru virtual si livrarea aplicatiilor ofera acces la distanta mai bun, oferind o mai mare flexibilitate si implicare in procesul de invatare pentru taoata lume, de la studenti la administratori.
Accesul de la distanta usureaza implicare parintilor in educatia copiilor. De asemenea, permite elevilor si profesorilor sa aiba acces la materialele educationale in orice moment, fluidizand procesul de comunicare in afara salii de curs.
Virtualizarea reprezinta un pas important spre o implementare mai simpla a tehnologiei in educatie si in mediile de invatare, incluzand adoptare cloud, testarea on-line, securitatea si reducerea complexitatii IT.
Virtualizarea in mediul business
Virtualizarea nu mai este o tehnologie de dragul tehnologiei, ci o tehnologie de dragul afacerii. Prin virtualizare sunt salvati bani si timp, deoarece nu mai este nevoie de atatea echipamente hardware, lucru care se reflecta in scaderea bugetului IT aferent achizitionarii si operarii acestora si in reducerea platii facturilor la electricitate. In plus, managementul serverelor se va face centralizat.
Virtualizarea creste exponential productivitatea angajatilor, permitand instalarea automata a softului si a aplicatiilor pe masinile virtuale, reactualizare si update dinamic, precum si reducerea la zero a timpului in care serverele sunt oprite pentru mentenanta. De asemenea, protejeaza datele critice si aplicatiile companiei, astfel incat afacerea nu are “timpi morti”.